Честит празник!

Днес се навършват 123 години от една от най-паметните дати в историята ни


Ако все още има нещо, което да не знаете около това събитие сега му е времето да прочетете още малко. Аз няма да ви занимавам с уроци по история.

Уроци обаче е важно човек да извлича както от негативните събития, които му се случват, така и от положителните. Съединението е много подходящо за урок.

Българите са пословични с комплекса си за малоценност и невярата в собствените усилия. „Външен локус на контрол“ го наричат тези, които се занимават с тази тематика. Ще рече, че ние все чакаме някой друг да дойде да ни реши проблемите, за които разбира се… някой друг е виновен. Мисля, че няма нужда да го обяснявам нашироко – всички знаете за какво става въпрос.

Съединението е чудесен пример за това, че нещата реално зависят от нас. Защото Съединението е извършено само и единствено ОТ нас ВЪПРЕКИ всички други – велики и по-малко велики сили и силици. Завършено и утвърдено е успешно и днес е национален празник на равна нога с Освобождението от 3 март.

Именно поради горните причини аз може би обичам Съединението дори повече от Освобождението. Просто то е еманация на българския дух и вяра в успеха. Неща, съвсем не толкова типични за нас, колкото ми се иска.

Да живее България!

Готина картина с готина рамка: Юруков на живо

Коментари

2 thoughts on “Честит празник!

  1. Напълно съм съгласен за Съединението. Велико събитие!

    Толкова повече пък ме дразни глорифицирането на 22 септември отскоро. Формален акт на егоист-мегаломан. Дразни ме защото омаловажава наистина важните дати, а те са 20 април (стар стил), 3 март и 6 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...