Данъци и заетост

Георги Ангелов пак се опитва да ни убеждава, че данъците ни са много високи и че ако ги намалим всичко ще се реши с магическа пръчка… Само че този път собствените му аргументи звучат направо несериозно и работят срещу него.

Графиката е от сайта ikonomika.org

Според мен от посочената графика изобщо не може да се изведе подобна зависимост (pattern) и тази тук изглежда, като че ли някой просто я е драснал на Paint…

От тази графика обаче се вижда, че България има най-ниските данъци от новите страни-членки на ЕС (само Словакия ни изпреварва) и по-ниски от средните за ЕС25. За сметка на това всички тези страни без изключение ни изпреварват по младежка заетост, а водещи страни като Дания, Нидерландия и Австрия, които имат огромно държавно харчене са много над кривата, която очертава като зависимост представената графика.

Освен това, г-н Ангелов е пропуснал да спомене, както се изисква от един добър анализатор, в която и да е сфера какво точно означават термините tax wedge и employment rating. Специално за втория се питам дали това е общ процент от хората в тази възрастова граница, които работят или само тези, които активно си търсят работа (което всъщност би трябвало да е employment rate). Това са въпроси, на които Георги Ангелов не дава отговор, а те са важни.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...