Erigone Cabernet Sauvignon 2004


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307


Още преди да започна да пиша тази статия знаех каква ще е основната ѝ теза – Еригон Кабарне совиньон 2004 на „Нов живот“ – Брестовица е българската риоха. Да, ясно ми е, че това звучи помпозно и (пази Боже) непрофесионално, но е точно така.

Да започнем оттам, че масовото вино на пазара ни в момента е от реколтите между 2007 и 2009г. Нормално е, след като типичното вино в България не отлежава повече от няколко месеца в бъчвата си и още колкото там на рафта в магазина докато бъде купено (разбира се тук изключваме всички т.нар. ‘отлежали’ вина). Това е общо взето европейската и световната практика.

Не така стоят нещата в Испания обаче. Тъй като в това хубаво слънчево кралство обичат да си изпипват нещата (особено когато ‘нещата’ се отнасят до папкане и пийване), в категоризацията им за вино освен т.нар. контролирани и/или гарантирани наименования (Denominaciónes) има и категоризация според степента на отлежалост (в бъчви!) на виното – като съответно то се дели на Crianza (2 години), Reserva (3 години) и Gran Reserva (5 години и нагоре).

В случая с Еригон имаме вино, което е направено от грозде от реколта 2004. Нито етикетът, нито информацията която успях да открия в интернет показват виното да е отлежавало преди бутилиране. Въпреки това, вкусът му е много балансиран и хармоничен, което може да е плод и само на отлежаването в бутилката – с което много напомня на едно добро вино Crianza.

Самите ароматни и вкусови свойства на виното също доста ми напомнят на вината от Риоха (запомнете – това е ‘тероар’ [или регион], а не сорт грозде!) – аромат на червени горски плодове и силен баланс между ароматите на дъб и ванилия в ‘носа’ и на вкус (това се получава от отлежаването в дъбови бъчви).

Ценово виното също е приятна изненада – настоящата му цена е около 10лв. за бутилка, което е съвсем прилично по принцип и много добро, погледнато през призмата на съотношението цена/качество.

Оценка: 5

От „Бакхус“ не са чак толкова благосклонни като мен.

Коментари

3 thoughts on “Erigone Cabernet Sauvignon 2004

  1. Аз бих превел „тероар“ като „землище“… Защото не става дума само за географско местоположение, но и за качество на земята (минерали, климат…) и на хората (фолклор, традиции). Или поне такъв е горе-долу смисълът на френски.

  2. Ох ма майко, строшно винце е това :):)
    Изпихме една бултилка наскоро, смело мога кажа че ако не е най-доброто, то поне е от най-добрите български вина:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...