Изберете символите на България


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Върви някаква кампания да се изберат природните, културно-историческите и забележете хранителните символи на България.

По данни на организаторите досега са гласували около 70000 души, което поне според мен е прекалено малко за толкова глобална класация. Ако и вие като мен за първи път чувате за подобен конкурс можете да отидете на сайта на кампанията и да дадете и вашия глас.

Аз лично гласувах за кирилицата като най-глобален символ на България и българското. За мен това е символът, който е оставил най-трайна следа в историята на човешката цивилизация, изработен по поръчка на българската държава.

Преди някой да започне да спори с мен ще напомня само, че кирилицата е създадена от Климент Охридски в Охридската писмена школа по поръчка на Княз Борис-Михаил Български, а не от Кирил и Методий както твърди погрешното всенародно поверие (те са създали глаголицата, пък съвсем отделен въпрос е, че те изобщо не са българи, а гърци от Солун и са създали първата славянска азбука по поръчка на Византийския император).

Коментари

3 thoughts on “Изберете символите на България

  1. Така е. Но по-правдоподобната теория е, че са гърци.

    Дори да не е така, глаголицата е изработена в манастира Полихрон по поръчение на Византийския император (и дори не е първата държавна мисия на Кирил и Методий за Империята).

  2. Кирилицата е чудесен избор.Тя ни дава духовна свобода.Ако си заробен физически може да се освободиш.Духовната свобода не могат да ти вземат,освен ако сам не я дадеш.Веднъж изгубена,никога не можеш да си я върнеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...