Къде, по дяволите, е Тувалу?


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Дори да не знаете, скоро ще разберете.

По време на преговорите в Копенхаген, малката тихоокеанска държава Тувалу (състояща се от един по-голям и няколко по-малки острови), която се явява една от най-застрашените от измененията в климата и покачването на нивото на световния океан, е предложила нов договор, който да въведе доста по-големи ограничения на глобалните емисии на въглероден двуокис (СО2), но да включи и развиващите се държави в тези ограничения.

Това довело до разрив в лагера на развиващите се страни – и срещу позицията на Тувалу застанали гиганти като Китай, Индия и Саудитска Арабия.

Къде сме ние?

Никъде. България, както често се получава, седи в ъгъла и си мълчи. Принизяваме се, докато премине бурята, както често ни се е случвало.

Далеч съм от мисълта, че предложението на Тувалу ще мине. Склонен съм да допусна, че то е направено под давлението и насърчаването на някой по-голям и влиятелен съсед – като Австралия например.

Факт е обаче, че Тувалу не се срамува да има позиция и да заяви тази си позиция. И затова съвсем скоро повече хора ще са чували за тази малка държава, намираща се буквално на края на света, отколкото за античната България с невероятната си култура, чието най-значимо политическо постижение по отношение на климатичните промени е да се прикачи към един лагер, оглавяван от Полша, който уж брани националните ни интереси…

Коментари

4 thoughts on “Къде, по дяволите, е Тувалу?

  1. Аписаи Йелемия? Между другото, правата за .tv домейна са отдадени за 12 години срещу 50 милиона долара – не е зле за държава с население към 10 хиляди.

  2. Аз не си спомням кога последно България е изразила самостоятелна позиция по международен въпрос. И да е имало такъв момент, най-вероятно е било преди 1944 г. С известни уговорки можем да отбележим отказа на Костов да пусне косоварите от бежанските лагери. И толкова. А откак сме членове на ЕС стратегията ние „откъдето духа вятъра“. Румяна Желева обясянваше как подкрепяме „белгйския кандидат“ (за президент на ЕС) понеже най-много членки лобирали за него. Аргумент, та дрънка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...