Обама или Макейн?


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

Надпреварата привидно се обърна. Така ли е обаче?


„Време е да залягаш над учебниците, Сара“ Така завършва коментарът на Блейк Хауншел в FP Passport за първото медийно участие на Сара Пейлин, кандидат за вице-президент на САЩ от Републиканската партия. Целият текст е много остроумно написан и сравнява Пейлин със стресирана студентка, зубреща за изпит, на която накрая се пада най-лесният въпрос, който тя разбира се не е подготвила.
След няколкото дни, отдадени на историческата тематика, сега се връщам на друга любима тема – предстоящите избори за Президент на САЩ.

Макейн и щабът му изненадаха всички като предложиха почти неизвестната Сара Пейлин, губернатор на Аляска за вице-президент на страната. Разговарях с доста хора, които оцениха хода като хитър и носещ успех за Макейн. Непосредствено след избора обаче, по Пейлин се изля каква ли не помия – за 17-годишната й, бременна дъщеря; за мъжът й, който бил осъден преди 20 години за шофиране в нетрезво състояние (много ми харесва американският термин DUI – driving under the influence); за уволнения шериф или шеф на гвардията (не помня точно какъв беше), който се развел със…сестра на мъжа на Пейлин? Моето любимо е от последните дни – свързано с т.нар. „Мост за никъде“ – проект за мултимилионен мост, който да свърже няколко хиляден град в Аляска с остров с население… под 100 души, който Пейлин първо подкрепяла, пък после блокирала. Класически пример за т.нар. „pork barreling„, тоест склонноста на политиците да харчат милиони в определени райони, които да им гарантират избиране (да, има го и в Америка).

Щабът на Макейн-Пейлин обаче се справи много добре с всички тези атаки и дори успя да излезе доста по-силен от тях, печелейки точки по плоскостта „тя е обикновена жена, майка на 5 деца и един от вас„. Но според мен републиканците съвсем скоро ще излязат от хубавия пиянски блян и ще бъдат ударени от остър махмурлук. Сигнал е първото интервю на Пейлин пред ЕйБиСи. Във видеото долу можете да видите какво е предизвикало реакцията на Хауншел, но това далеч не е единственият бисер от интервюто. Имало е също и изказвания от типа на „Атаката на Русия срещу Грузия не беше предизвикана с нищо“ (твърдение, което едва ли и самият Саакашвили би защитил), „Ако Русия продължи, войната е неизбежна“ и др., които показват дълбокия профанизъм и липсата на елементарни познания за света от страна на Пейлин. САЩ през 2008 обаче не е САЩ по време на Буш-баща, когато вице-президентът Дан Куейл можеше да каже, че „съжалява, че не говори латински„, за да може да си говори с хората по време на посещението му в Латинска Америка.

[Видео]

[Край на видеото]

В момента Макейн-Пейлин имат малка преднина пред Обама-Байдън и това вече докара някои демократи и либерални медии отвъд океана до истерия. Ако щабът на Обама беше толкова глупав и безидеен обаче да се справи с подобна ситуация едва ли чернокожият сенатор щеше да стигне и до мястото където е в момента. Имаше много подобни „катастрофи“ по време на първичните избори, но Обама на много пъти успя да излезе по-силен от тях, докато всеки следващ провал на съперницата му Хилари разклащаше лодката й все по-силно.

Още повече че, както не веднъж съм споменавал, президентът на САЩ се избира от т.нар. Електорална колегия, в която всеки щат има определен брой гласове (броят на представителите в Конгреса + сенаторите в Сената). Големите щати (Калифорния, Ню Йорк, Пенсилвания, Флорида, Тексас) имат доста повече гласове от малките такива (Монтана, Аляска, Северна Дакота). Голям брой от тези големи щати гласува типично за демократите (Калифорния и Ню Йорк). Реално тези щати определят и следващия президент тъй като правилото е, че гласовете на всеки щат се дават на победителя, а не се разпределят според процента гласове.

В момента, според Real Clear Politics, сайт който следи електоралните проучвания на основните агенции и на тази основа прави разпределение на Електоралната колегия, Барак Обама води с един глас пред Джон Макейн (217:216). Това е обаче, ако не се вземат предвид 105-те гласа на т.нар. „toss up“ или „несигурни“ щати. Ако те бъдат разпределени според това кой води в момента (дори с минимална преднина – те за това се смятат за несигурни) Обама ще получи 273 гласа, срещу 265 за Макейн. А за победа са нужни 270 гласа. Освен това става въпрос за щати като Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Индиана, голяма част от които традиционно клонят към демократите.

Още повече, че колкото по-наближават изборите и битката за гласове се изостря, толкова повече Макейн-Пейлин ще трябва да радикализират позициите си, за да си осигурят „ядрото“ на републиканския електорат – белите евангелисти, които държат много крайни позиции по въпроси като абортите, правото на притежаване на оръжие и пр. Това лесно ще тласне населението на по-умерени и развити щати като Пенсилвания, Мичиган и пр. към по-умерения и модерен кандидат – Барак Обама.

Така че Обама все още е лидер в състезанието с добри позиции да го спечели.

Вижте още:

Коментари

6 thoughts on “Обама или Макейн?

 1. „Така че Обама все още е лидер в състезанието с добри позиции да го спечели.“

  Което ще е жалко (да спечели). Все пак Обама, освен демократ (т.е. левичар), е и неориентиран популист, а напоследък дори се проявява и като обидчив гамен.

 2. Най-интересното обаче за мен е нещо съвсем друго: у нас левите симпатизират на Обама, на демократите, и не го крият, както прави и Илия (Марков). Обаче същите тия леви преди няколко години, когато президентът Клинтън (демократ) удари Сърбия на Милошевич, тогава нашите леви излязоха да демонстрират под лозунга „НАТО УБИЙЦИ“ и „Другарю Милошевич, ние сме с вас!“, като, разбира се, бяха водени тогава тия демонстранти от сегашния убеден натовец Гоце Първанов!

  Та ми е интересно след време същите тия леви, подложени на такива удари на историческата ирония, как ще демонстрират съвсем скоро когато ще трябва да излизат да демонстрират против Обама, и, примерно, в защита на „братска Северна Корея“ или нещо подобно. 🙂

  Разбира се, този път ще ги спаси от унижението това, че Обама няма да бъде избран и че следващия президент ще е Макейн. Тогава нашите другари ще си маршируват по демонстрациите без особени угризения 🙂 Или те вече станаха „американофили“? Щото май им се чини, че Обама е „ляв“. Ако той е ляв, то тогава нашите леви са от Луната 🙂

 3. Аз мисля, че анализа е много добър и битката ще е много оспорвана, между много интересни кандидати.

 4. На Обама му трябва Флорида или Пенсилвания, за да „мине пръв лентата“, на Маккейн му трябват задължително и двата.
  Обама има Калифорния, Ню Йорк и Илинойс. Маккейн – Тексас плюс по-голямата част от селските щати.
  Избора май ше решат наборите на Маккейн – пенсионерите във Флорида и бачкаторите в Пенсилвания, дето Обама им каза, че са „bitter“, много обичат пукат с оръжия и да ходят на църква. Точно за да дръпне последните, Маккейн си назначи Сара Пейлин за вице.
  Много ще е на кантар, със сигурност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...