За Гамизов пак

Днес отново активно се говори за Стефан Гамизов след участието му в предаването „На 4 очи с Цветанка Ризова“ по Нова ТВ преди няколко и в „Тази сутрин“ при Николай Бареков тази сутрин. Няколко различни човека го похвалиха пред мен за изявата му в това предаване, заради честната и правилна позиция, която е защитил в него. Лошо няма.
Притеснява ме това обаче, че Стефан Гамизов спокойно може да влезе в категорията „винтил“ – знаете когато напрежението в тенджерата под налягане дойде в много парата трябва да бъде изпусната отнякъде иначе рискуваме експлозия.

Впрочем тази е много интересна категория в българската политика – на винтилите. В нея спокойно мога да причисля и „сериозни“ хора като Таня Дончева, както и откровени шутове като Яне Янев, Жорж Ганчев и дори Волен Сидеров.

Хората, които седят зад кулисите и дърпат конците на куклите, участващи в представлението (за да останем в стилистиката на театралната метафора) са достатъчно интелигентни и опитни да разбират, че има голяма нужда от подобна форма на уравновесяване на налягането. Не казвам, че гореспоменатите фигури са контролирани от тях, но несъмнено в създаването и популяризирането на поне някои от тях те имат участие.
Такъв именно ми се струва и случаят на господин Гамизов. И според мен не е никак трудно човек да си направи необходимите заключения, ако погледне обективните факти. Нека започнем например с това откъде изникна Стефан Гамизов в публичното пространство. Една сутрин преди може би около година той просто се появи в „Тази сутрин“ по бТВ при Николай Бареков.

Ако някога ви се е налагало да се занимавате в българските медии и то по определено политически въпроси може би знаете колко е трудно да се „пробие“ в националните телевизии (а и вестници) с тези неща. Каква тогава беше логиката да се даде на Гамизов свободно екранно време в едно от най-гледаните предавания изобщо да говори по въпросите на „вселената и всичко останало“ на мен поне никак не ми е ясно.
Второ, г-н Гамизов често бива представян като някакъв много пространен експерт по всякакви въпроси – икономика, енергетика и разбира се политика. Говори се за негови дейности в САЩ, фондацията му в България и пр. Само че за тази фондация българското общество не знае нищо – не съм чул примерно някъде да се афишира и да се набляга на името й и на това какво точно върши тя, нито примерно да се рекламира нейн сайт в интернет или друг източник на информация с какво се занимава тя.

Освен всичко друго преди време съм писал, че не е и много ясно с какво точно г-н Гамизов финансира дейностите си – не е точно ясно с какъв бизнес се занимава. Най-често се споменават някакви енергийни интереси, но не става ясно каква е ролята му в тях – лобиране, проектиране, осъществяване на енергийни проекти?

Още един аргумент, който откривам сам в своя полза, за това, че ролята на г-н Гамизов е да действа като „отдушник“ е в това, че зад силната му и несъмнено убедителна критика на случващото се в Републиката, която чухме в предаването „На 4 очи“, не стоят никакви предложения в полза промяна на статуквото. Разбира се не бива да пропускаме, че разговорът приключи с „епохалната“ реплика за „Третата република“, термин който Гамизов май заема от Радан Кънев*. И все пак не чухме нищо за конкретни предложения.

Не бива обаче да се подвеждаме да смятаме, че Стефан Гамизов е глупав или аналогичен на политическото статукво в България. В предването по Нова ТВ той направи няколко много добри хода. Като например това да признае, че е грешал по отношение на ДАНС и да се отдалечи от Сергей Станишев, който защитаваше допреди няколко месеца. В същото време Гамизов повтори острата си критика срещу Първанов и косвено и срещу Бойко Борисов като ги свърза в „близко приятелство“ (впрочем това почти ритуално късане на всички мостове може би говори за променени амбиции и намерения – след като няма достатъчно адекватен и представителен лидер в неговите очи може би е време за нов лидер за България?)

А колкото до ДАНС – един много наболял случай, по който аз лично изпуснах няколко добри шанса да споделя впечатленията си (може би защото така и не се почуствах достатъчно компетентен) – никъде не чух Гамизов да назовава проблема с ДАНС поименно. А според мен той се изчерпва с това, че ДАНС беше „зачената в грях“. За да го обясня най-накратко – контраразузнаването, финансовото разузнаване и пр. са изключително „деликатни“ дейности, които от една страна са на ръба на закона, а от друга са неизбежни и се извършват от всяка една държава в света. НО, във всяка една демократична държава опасността за суверенитета и върховенството на закона, които тези дейности създават, са осъзнати и затова са положени специални усилия да има необходимият институционален и граждански контрол върху тях. Събирането им под една шапка и под едноличен контрол (независимо дали той ще се осъществява от президент или министър-председател) без наличието на необходимите гаранции за тяхното функциониране в интерес на обществото е рецепта за провал. Точно както стана през последните месец-два.

И отново не чух нищо в тази насока от г-н Гамизов. И това, че ДАНС вече не е „добра приказка“ и че „Алексей Петров трябва да върне парите“ са чиста проба хвърляне на прах в очите на хората, които се чувстват омърсени и отвратени от политиката в България – напълно с основание разбира се.

* Ако трябва да съм крайно нескромен самият аз съм говорил за прилагане на термина и номериране на Българските Републики преди да видя това нещо използвано другаде – но не предявявам авторство върху него – просто аналогията с френските републики е достатъчно близка и логична.

Коментари

10 thoughts on “За Гамизов пак

 1. „…не е и много ясно с какво точно г-н Гамизов финансира дейностите си – не е точно ясно с какъв бизнес се занимава.“
  Напротив – многократно Гамизов е заявявал, че бизнесът му е консултантски относно избягване на лошите бизнес практики в България и е предназначен за западни, корпоративни клиенти. Ако ще проледяваш изявите му, ще го анализираш и криткуваш, трябва да поне да го слушаш внимателно какво говори!

 2. Не искам да защитавам Гамизов, но за да сме обективни искам да ви кажа, че присъствах на един дебат в Червената къща, ва който гости бяха Георги Ангелов и Гамизов. Тогава дори не запомних името му, но думите му ми допаднаха много, основно защото успя с прости думи да опише ситуацията в България по начин близък до моите разбирания. Казвам това с идеята, че може би в подобни изяви той си е заслужил правото да бъде поканен и в телевизията.
  От друга страна десните политици в България са в криза от много време. Самото СДС от отдавна се опитва да си намери ново лице (поздравления за това, че дават трибуна на Мартин Димитров). Гамизов може да е само един от многото, които не са се объркали в този хаос.
  Но за да можем реално да му дадем оценка, ще трябва да му дадем възможност да доразвие тезите си, колкото и трудно е в България да е да се намери изход от порочния кръг.

 3. От тоя човек само думи, думи и никакви дела. Ако тръгна да съдя по начина, по който си подбира кадрите за „Идеалист“, не съм твърде обнадежден – поредната илюзия, опакована в бяла риза

 4. От една страна искам да потвърдя симпатиите си към (само) част от посланията на г-н Гамизов, например прекрасния документ, озаглавен „Етичен кодекс“ на списание „Идеалист“ и критиката с/у Бате Борисов именно поради неговата недемократична политическа същност.

  От друга страна, съм убеден, че самият Гамизов е пълно мюре, което съчетава три-четири забележителни характеристики: нещо малко политик, нещо малко секретчик, нещо малко енергетик, нещо малко журналист. Т.е. – набъркан във всички големи лайна едновременно.

  Като го гледам/чета все се сещам за руския епиграм „полу-фашист, полу-есер, герой Советского союза, Гемал Абдел – нас всех насер“

 5. Аз мисля, че Гамизов има добри отношения с кръгове в Демократическата партия на САЩ.

 6. Не зная как ще приемете и назовете човек, който само преди няколко месеца говореше едно, а днес – точно противоположното. Например:
  1.Тогава беше за Станишев – сега е против него.
  2.Тогава говореше за кървави избори, сега – „не съм казвал, че ще има политически убийства.“
  3.Тогава каза, че през септември започва да издава вестник, сега – „Аз не съм бъдещ издател и нямам медия.“ Впрочем вестник има ли?
  4.Тогава: „нямам намерение да влизам в политиката“, сега – „Ако ние не направим реформация на този политически елит, ако политическия елит не се представлява от ей такива момчета като мене, само че да са повече.“
  5.Тогава: „Преди изборите ще се появяват нови политически сили с пари и с малък морал.“, сега – „Поръчахме на АЛФА Рисърч социологическо проучване… ако в момента Стефан Гамизов се заеме с политическа кариера може да разчита на подкрепа на 2,7% от избирателите.“
  Цитатите са оттук-оттам:
  http://www.lubamanolova.info/031208-com.html
  http://bgnewsroom.com/singlenews/?ID=86662
  http://bulgaria.actualno.com/news_165540.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...