Agora :: „Агора”


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303


Алехандро Аменабар за пореден път показва колко талантлив режисьор е. Ако името не ви говори нищо, може би ще си спомните един странен филм, наречен Vanilla Sky (Ванила скай), с участието на Том Круз и Пенелопе Круз (по това време точно не бяха ли и гаджета?) Точно този странен ванилен филм е американският вариант на испанския оригинал „Отвори очи“ (Abre los Ojos) на Аменабар (където също играе Пенелопе!)

В родината си Испания Аменабар е много известен и то главно със странните си и често страшни филми, но доколкото ми е известно „Агора“ е първият му опит с историческото кино. И какъв опит само! Не четете нататък, ако издаването на детайли за сюжета, ще ви развали удоволствието от филма!

Без съмнение „Агора“ ще предизвика бурни реакции. С варварското си и вандалско изобразяване на ранните християни, които превземат „стария свят“, пресъздадено в условията на египетската Александрия през 3-4 век, Аменабар със сигурност ще си навлече много врагове (Opus Dei, къде спите бе?) Само като ексцентрична подробност ще споделя, че първият коментар в „Програмата“ под описанието на филма е критика към „несправедливото“ анти-християнство на „гей-режисьора“. Всяко зло за добро, както се казва…

На фона на религиозните брожения и сблъсъците между християни и езичници, Аменабар проследява историята, прозрението и последните дни на философката (т.е. астрономка, математичка и пр.) Хипатия (играна от Рейчъл Вайс) – един от най-блестящите умове на епохата си.

Разбира се повелите на модерното комерсиално кино са неотменими и „Агора“ не е история за религия и наука, а най-вече за любов! Един от учениците на Хипатия (тя е античният аналог на професор) и бъдещ префект на Александрия е влюбен в нея и иска да я вземе за жена, предложение, което бива категорично и безсърдечно отказано. Тайно влюбен (това сигурно е университетската преподавателка с най-много обожатели в историята!) е и един от собствените ѝ роби, които по-късно, по време на погрома срещу главния езически храм и Александрийската библиотека, без малко не убива господарката си, избягва, след като тя го освобождава, и става… воинстващ монах.

До края на филма Хипатия избира да остане сама, прави най-великите за времето си открития и бива убита от същите тези воинстващи монаси, към които се присъединява бившият ѝ роб, заради безбожност, вещерство и т.н.

Не се подвеждайте по несериозния ми разказ, тъй като филмът е много добър. Аменабар някак много умело успява да смеси епичното и баналното в хомогенна емулсия, така че да не останем нито с прекалено сладникаво-помпозно, нито с глетаво-кисело усещане в устата. Искам да обърна специално внимание на заснемането на лентата – за първи път ми прави впечатление толкова символизъм в начините на снимане. Това може да означава, че е прекалено натрапчив, но в никакъв случай мен не ме подразни, напротив даже.

В крайна сметка за тези, които обичат историческото кино, дори и без грандиозни батални сцени, „Агора“ ще е прекрасен избор. Аз явно спадам към тях.

Оценка (по скалата на ju): 4

Актуализация: Явно не само за аз харесвам филма – Агора“ спечели 7 награди „Гоя

Коментари

7 thoughts on “Agora :: „Агора”

  1. С теб съм. Хубав филм (макар и не най-доброто на Аменабар), който за огромен мой кеф вбеси доста теисти. 🙂

  2. Кога сколаса да го пуснеш тоя коментар бе? Аз още не съм я публикувал дет’ се вика 😀

    Филмът ме изненада много много приятно!

  3. Филмът наистина е много добър! Аз лично бях впечатлен. Наистина много приятна изненада и за мен.

  4. и на мен много ми харесва. напомня ми за мнението за раните християни, изразено в „Юлиан“ на Гор Видал. Нелицеприятно, но доста правдоподобно…

  5. Присъединявам се и аз към положителните мнения. За Хипатия не бях чувала нищо, а след филма се поразрових и се оказа, че всъщност е доста близък до истинската история (като изключим роба й, няма почти нищо измислено). Чак тогава забелязах, че и Агора не е правен в Америката 🙂
    Между другото Хипатия е единствената жена-учен, изобразена във фреската на Рафаело – „Атинската школа“, която пък се намира в музея на Ватикана (макар и да е била изобразена „под прикритие“, че тез християни…)

  6. Това е един наистина добър филм. Многопластов. Любовната история е завладяваща. Научният ум – блестящ. Обаче това което ми направи най-силно впечатление е внушението, че и най-силното и добротворно оръжие (разбирай християнството)в ръцете на масите е оръжие за масово поразяване!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...