Бойковият Рубикон


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Снимка: Dariknews.bg

Спомняте ли си старозагорския ремонт на министър Масларова? За реконструкцията на бившата болница в града в социален център към министерството бяха похарчени около 18 млн. лева – толкова, колкото да се бутне и построи наново сградата… два пъти. Мисля, че този проект се оказа последният, но ГОЛЯМ пирон в ковчега на едно правителство. Черешката на тортата, която се превърна в нарицателно за онова, което го характеризираше – мащабна, арогантна, безпардонна корупция.

Кажете ми, не ви ли напомня идеята за „Български Лувър“ на старозагорската болница? Идеята на кабинета навярно принципно не е лоша – сегашната Национална галерия за чуждестранно изкуство и бившата сграда на МЕИ да се превърнат в модерен музеен комплекс от около 20 000 кв.м (запомнете цифрата). Сумата, определена от Министерски съвет за реконструкцията – 28 млн. лева. Или цена на квадрат – 1400 лв. (или ~ € 716).

Работещите в строителния бранш знаят, че строителството от нѝва до напълно завършена и обзаведена луксозна сграда струва някъде от порядъка на максимум € 500-600/м2. Разбира се обзавеждане и луксозна предвещават огромни порядъци на цената, но говорим за пълни разходи свързани с проектиране, проучване, копаене, наливане на бетон, изграждане, настилки, довършителни работи и т.н.

А тук имаме готова сграда. Вярно порутена, но сграда.

Дали пък „Лувърът“ няма да се окаже първият пирон в популярността на г-н Борисов и правителството му?

Струва ми се излишно да коментирам доколко е разумно да се харчат 12 млн. лева (заделени в бюджета!) в година, в която спорим дали бюджетният дефицит ще е 5% или 20%.

Също не ми се отбелязва как Бойко Борисов (лично) подарява на бъдещия музей картини, купени с…бюджетни (общи) пари.

Подобни въпроси не вълнуват общественото ни съзнание. Но бъркането (или съмнението за) в кацата с меда е способно скоропостижно да прати рейтинга на министър-председателя там, където той никога не би искал да го вижда. Така че Рубикон е пресечена, остава само да видим дали римляните са готови да простят…

Коментари

7 thoughts on “Бойковият Рубикон

 1. Гледай сега, ако сградата наистина мяза на „Лувър“ (или поне на Музея Орсе, който първоначално е изпълнявал ролята на вулгарна гара), съм съгласен да платим сметката 🙂 Но ако и софийският музей прилича на парижкия си колега толкова, колкото и българската столица прилича на френската, тогава бих предпочел парите да бъдат похарчени по стара традиция за кебапчета и биричка.

 2. И тези бакалски сметки, които си прави Б. Б., сравнявайки София с Флоренция са повече от смешни. Никога 400 милиона чужденци няма да посщават София ГОДИШНО и никакви 100 евро няма да оставят те, за да видят само няколко истински картини в този „Лувър“ (закупени напоследък незнайно как и незнайно с какви пари).

 3. Ами според мен първо на първо е много грешен термина „Български Лувър“, защото лувъра е само един и е в париж.
  Второ до колкото разбирам нашето ще е картинна галерия, а в Лувара не е само картинна галерия, а има и архиологически и други експонати. така че сравнението не е точно.
  и трето напълно е прав А. Апостолов, Флоренция и в частност музея „Uffizi“ е едни от най-пополярните галерии в света с произвидения на всички известни ренесансови художници. И не знам как нашия музей ще привличе дори и 4 милн.туристи с малко извстните в Чужбина български автори.
  А и не ми се мисли че 18 милн. лева се изплащат с входни такси.

 4. „Строителството от нѝва до напълно завършена и обзаведена луксозна сграда струва някъде от порядъка на максимум € 500-600/м2“. Това е цена за „лукс” по селските вкусове на нашенските „инвеститори“. И не включва външната инфраструктура, защото те все си мислят, че трябва да се прави за сметка на публичния бюджет и не я вземат пред вид в цената. (Затова няма адекватна канализация и пречиствателни станции в нашите „курорти“). Не е все едно дали фасадата ще бъде „драскана“ мазилка върху стиропор или с украса от изтеглени профили. Дали стените вътре са с гипсокартон или с гипсови мазилки и релефи. А пространството наоколо, ако си остане както сме свикнали, ще бъде доста тъпо. Но най-важното е дали ще бъдат справедливо оценени реално извършените строителни работи. А това зависи от политическата воля и от кадровата политика – дали работата ще бъде възложена на честни професионалисти (които са натикани от корупцията в миша дупка).

 5. Има достатъчно добри произведения и няма къде да бъдат подходящо изложени, това е факт. Ако страната ни привлича туристи при наличната дезорганизация, мръсотия и мизерия, какво ли ще бъде, ако въведем ред и красота в екстериора?!

 6. Има какво да се показва в този музей и мястото му е много добро. София и България имат нужда от него.Много богат и стилен той ще расте и ще става все по прекрасен през годините. Бъдете хора. Вашите прадеди построиха и зографисаха църкви и манастири през робството, то днес ли в Свободна България вие ще се изложите? То и тогава са си скъпили грошовете, ама май са били по-свободни и по-човеци.Музеят ще стане и вашите деца ще се гордеят с него.

 7. Логиката ти е обратна на моята – приемаш корупцията за променлива величина. 🙂

  Като се вземе предвид, че от една страна в държавните инвестиции 30 до 50% е фира (не само кражби, но и чиста глупост), а от друга страна сграда изисква специфични инсталации, а за половината и пълна смяна на предназначението, цената е по-скоро ниска. От там ще се тръгне по обичайния ред – инвеститорът натиска изпълнителя да се вмести в цената, той избива парите откъдето може, сроковете се разтягат, евентуално цената все пак нараства и накрая се получава поредното правено-недоправено недоносче.

  Впрочем, това е просто ново издание на спортната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...