БУМ!


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
[Reuters]

Събудих се тази сутрин от ужасния шум. Не знам защо реших, че е гръмотевична буря (може би понеже миналото лято един подобен ужасяващ гръм ме събуди през нощта). Реших, че при такъв гръм не може ел. мрежата да не е отказала и я пробвах. Лампата ми палеше. Видях, че е 6.33 и заспах пак. Час по-късно се събудих отново. Вече беше настанала голямата паника. Всички основни телевизии се опитваха да разберат какво се е случило и да ни го преразкажат.

До 8.30-9 никой не успя да се появи по ТВ. Освен Бойко Борисов, разбира се. Тамън ми беше направил що-годе добро впечатление с поведението си, когато мечтите ми бяха разбити като стъклата на жителите на Челопечене и Чепинци от думите „Да дадат пари поне да им оправим прозорците на хората“. Емел Етем все още не съм я видял, макар Михаил Миков и сие да твърдят, че „е в София“.

Няма да коментирам все още, тъй като не знаем какво се е случило/случва, но искам да споделя наколко впечатления:

От всички телевизии най-добре с отразяването се справи БНТ. Често оплювана несправедливо, поне според мен. Николай Бареков по бТВ каза, че Николай Цонев и Емел Етем били на мястото на събитието към „6 и малко“, а Сергей Станишев към „7 без нещо“. Не знам какви са тези времеви термини малко и без нещо, които използва съвременната ни независима журналистика, но ме съмнява Цонев и Етем да са ходили на ранна летна разходка до Чепинци преди самите взривове да са се случили… Още повече, че както писах по-горе, министъра на отбраната се яви на място чак към 8.30-9, а Етем все още не съм я мяркал днес, поне по ТВ…

Това впрочем е поредната й тотална излагация и ако и този път не изхвърчи от Министерския съвет не знам на какво ще се надяват партиите от тройната коалиция на следващите избори. Според мен дори г-н Доган не може вече да си позволи да толерира подобна въпиюща некадърност и ще трябва да се съгласи на освобождаването й. Мда, освобождаване, защото не смятам, че тя ще има доблестта да си подаде оставката.

Министър Цонев каза към 9 часа в първото си тв-появяване, че имало не 1 600 тона снаряди, а 20 (?!) и те не били всичките избухнали. Усети се и добави, че нямало опасност да избухнат. Малко по-късно репортерката на НОВА интервюираше жителите на Чепинци, които бяха изпаднали в паника, че всеки момент ще гръмнат още 20 тона боеприпаси… Толкова за кризисния ПР на министъра и ведомството му. 🙂

Малко по-късно се оказа, че имало 20 тона тротил, а боеприпасите наистина били около 1600 тона. После тротила стана 15 тона и вече беше изгорял тихо и кротко.

И накрая общото ми впечатление. Тази държава няма лидери. В трудните моменти хората искат да видят някой, който поема отговорност за сигурността им. Някой който да излезе и да ги успокои, дори положението да е безнадеждно. Не случайно един от същите тези интервюирани от НОВА граждани на Чепинци каза през сълзи, че всички са се изпокрили като мишки.

До мишките: колкото и добре да се справите с кризита, ако не покажете на избирателите си, че поемате отговорност в трудните моменти и сте готови да сте в първите редове на армията, винаги ще си останете мишки!

Толкова засега.

Коментари

One thought on “БУМ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...