Да живее 9 септември!


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Понеже ме мързи да правя връзки към други материали по темата и пр. направо пиша по въпроса. Достатъчно се изговори, ако още не знаете се разровете и ще намерите авторитетните изказвания на анализаторите.

9 септември е символ на разгрома над една диктатура – авторитарна, а не тоталитарна, която ни свърза с фашизма и нацистите и доведе България до една от поредните й катастрофи.

9 септември е символ за победата на народа и демократичните сили над един назадничав авторитарен строй, осъществяван от един монарх.

Това, което се е случило след тази дата – и репресиите, и диктатурата, и икономическото развитие и последваща тотална разруха са резултат от други действия, нямащи нищо общо с датата 9 септември.

Да виниш 9-и за авторитарния социализъм и все едно да виниш 10 ноември за мутрите, олигархията, разграбването и всичко останало лошо, което ни се случи през последните 18 години.

И 9 септември, и 10 ноеври са светли дати, които българското общество трябва да почита и да празнува.

Коментари

20 thoughts on “Да живее 9 септември!

 1. „9 септември е символ на разгрома над една диктатура – авторитарна, а не тоталитарна, която ни свърза с фашизма и нацистите и доведе България до една от поредните й катастрофи.“

  Това шега ли е?! Не е особено остроемна обаче. Ако пък го мислиш, то такова твърдение може да си го позволи или психически неуравновесен човек с шизофренни видения, или пък пълен профан в историческото познание, който хал хабер си няма от случилото се в 1944 година… Приеми моето съчувствие…

 2. „победата на народа и демократичните сили“
  т’ва верно е шега някаква – какво общо имат комунягите с демокрацията и народа?

 3. Не виждам повод за празнуване. Македонизацията на Пиринско и Вардарско (които започват буквално от „светлата“ дата) и национализацията (която започва съвсем скоро след това) не ме вдъхновяват да махам байряче по митинги.

 4. „9 септември е символ за победата на народа и демократичните сили над един назадничав авторитарен строй, осъществяван от един монарх.“

  Господи Боже, наистина ли така мислите или …. не знам, майтапите ли се? Понеже се доверявам и не Ви подценявам, приемам тези думи по-скоро за оригинални, но не и за сериозни.

  Все повече се чудя, дали хората в тази страна съвсем не са изтрещели. Да, и в Германия ги гони ОСТалгията, но „победа на народа и демократичните сили“.

  Просто нямам думи.

 5. Да живее избиването на около 15 000 души след 9-септемврийския преврат??

  А правителството, свалено от преврата, е демократично. Съставено е от опозиционни партии.

 6. На всички историци и исторички предлагам да прочетете следния материал:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Деветосептемврийски_преврат

  От коментарите ви разбрах тоталната неспособност да се разбере същината на написаното, с което смятам става излишно да водим каквито и да е дискусии.

  Да живее Републиката!

 7. Интересно, в началото като пишеше за социалдемокрация и „трети път“ бях склонен да те приема за модерно мислещ – оказа се, че си обикновен ретрограден комунист.

 8. недосхванах какво има да и четем на статията? това че „Същевременно репресиите срещу партизаните не са прекратени“ от сваленото правителство. браво, другарю, браво. я да позная – издънка от партизански род?

 9. Нито един активен борец в целия род. Даже репресирани май имам (не съм сигурен никак).

  Това е разликата – някой го правим, защото са ни взели апартаментчето в центъра на София, други защото вярваме в нещо.

  Все още чакам поне ЕДИН коментар, непродиктуван от хейт… Дерзайте! 🙂

 10. другарят не го интересува дали има хейт. другарят се надява всъщност на хейт коментари.
  хейта настрана – в какво вярвате?

 11. Другарю И, нормално е да ви мразим и защото взехте апараментите ни в София (и фабриките, и земите ни) – частната собственост е свещена и неприкосновена, ти защо не дариш на трудещите се фирмата на баща си и апартамента в София???
  Само ми е интересно как така си хем убеден Блеърист, хем убеден републиканец? Блеър изпрати ли Елизабет на гилотината?

 12. Илия, не познаваш историята. Правителството, съставено на 5 септември, е демократично. В него има представители на опозиционните партии, вкл. и премиера, и то предлага примирие на Съюзниците, в т.ч. и СССР като необходима прелюдия към мирен договор.

 13. Първо, едва ли и в 5 процента от случаите става дума за омраза заради „взето апартаментче“. Има доста по-съществени взети неща : като хора например – убити и безследно изчезнали. Но вероятно най-важен е идейният сблъсък. Повечето от нас също дълбоко вярват в дадени неща, които влизат в кървав сблъсък с вашите идеи, а по една случайност издържат и на оценката на времето. За това – не бързай с оценките.

 14. Ще си позволя да коментирам с огромно закъснение, по същество и без „хейт“:

  1. На 09.09.44 у нас управлява правителство на демократичните опозиционни партии (основно БЗНС и ДП)

  2. България от 08.09 е във фактически военни действия с/у Германия, мисля че на 08.09 е обявена и война с/у Райха

  3. Управляващите партии са републикански (ДП от скоро, останалите от памтивека)След смъртта на Цар Борис ІІІ и пораженията на Райха монархията в БГ има нулев шанс и без съветските войски

  4. ОФ партиите (извършители и бенефициенти на преврата) са поканени от Муравиев в кабинета, но отказват

  5. Нищо не е разгромено на девети – военни кръгове извършват бекръвен преврат (и хората, и тертипът на работа са същите от ’23 и ’34). Всяка съпротива срещу преврата е обезсмислена от марша на червената армия през страната.

  6. Смяна на кабинета щеше да има и без преврат, в момента на влизане на Толбухин в София – неизбежно…

  7. Непосредствено след 09.09 се извършват най-жестоките престъпления с политически подбуди в историята ни. Най-жестоки и далеч най-всеобхватни. Връзката е пряка и непосредствена, остави „авторитарния“ (???) социализъм, започнал ЦЕЛИ … 3 години по-късно, с обесването на Никола Петков на типичен тоталитарен процес

  8. Множество от жертвите незабавно след 9-ти изобщо не са „фашисти“, т.е. съпричастни към режима на Цар Борис и пронемски настроени хора (не че ако бяха, е допустимо да бъдат избивани).
  Единственият ми роднина, убит в кървавите нощи след 9-ти е социалдемократ, опозиционер, подписал на трето място опозиционната подписка за напускане на Тристранния пакт. С встъпването на кабинета Муравиев той става околийски на Добрич… такива примери са хиляди.

  В заключение. Съгласен съм с Господин И:

  Да живее Републиката!

  Долу превратаджиите, болшевиките, убийците-сопаджии, съветските агенти, следователите-инквизитори от процесите на ранния тоталитаризъм.

  Долу диктатурата!

 15. Смятам драги господин Ивер2, ако се проследят предпочитанията Ви, може да се заключи, че в съзнанието Ви битува типичния духовен тюрлюгювеч на средностатистическия българин, който е неосъзнато последствие от мощния залп на „Аврора“. Нищо лично – само извод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...