Голям шлем. Наистина.


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
В английската версия на сайта си, сръбската новинарска агенция Б92 публикува дописка за подписаното в Москва споразумение между Русия и Сърбия за строеж на газопровод, част от Южен поток и продажбата на 51% от нефтопреработвателната компания НИС за 400 млн. евро – около 2 пъти по-ниско от реалната цена по пазарна стойност на дяла.

Пазарната оценка на НИС е над 2 млрд. евро, което превръща сделката в сладък спомен за приватизацията по времето на правителствата на Костов и Сакскобурготски, когато водещи български държавни компании се разпродаваха на подобни справедливи цени (примери бол: Нефтохим, БГА Балкан, БТК и пр.)

Отделно пък в договора е записани, че в бъдещата компания, която ще построи и стопанисва тръбата на сръбска територия Газпром ще има не по-малко от 51% собственост, а сръбската страна най-много 49%.

Четейки тези интересни подробности около договора между Сърбия и Русия не мога да не се запитам какви точно основания и разумни аргументи ни изтъкват критиците на Първанов? Защото в сравнение с това, което Сърбия прави ние наистина постигнахме голям шлем. Да, напълно зависими сме от Русия и това продължава да е така, но нека се запитаме дали като страна, която получава 100% от енергийните си източници от Русия имаме избор и дали има друг вариант?

Коментари

3 thoughts on “Голям шлем. Наистина.

 1. Сърбите продават на безценица и взимат само 400 милиона. А ние колко взимаме? Нищо.

  Само даваме:
  – държавна гаранция и финансиране за АЕЦ „Белене“
  – държавна гаранция и половината финансиране за тръбата на Южен поток
  – държавна гаранция и финансиране за нефтопровода

  И получаваме обещание, че може би АЕЦ „Белене“ ще произвежда най-евтиния ток в света /но ако не се сбъдне обещанието си е за наша сметка/. И обещание, че може би ще договорим някога в бъдещето някакви такси за тръбопроводите.

 2. Как така „обещание“ за таксите? Че ни е и в момента получаваме от такси за пренос на руски газ за Европа – ако не знаеш има и съществуващи тръби.

  Освен това сега по договора се повишава преносът от 15 на 45 милиона кубически метра годишно. Тоест още по-големи такси. Освен това компанията, която ще строи и управлява тръбата ще се регистрира в България, което означава, че ще плаща данъци на държавата. И така нататък…

  Няма какво да спорим по въпроса – сърбите се заробиха 2 по-зле от нас – и то само защото руснаците им се правят на дружки за Косово…

 3. Можехме да си получаваме транзитни такси и без да финансираме половината от цената на тръбата. Какви такси ще се договорят за Южен поток не знаем, нито знаем кога ще стане това. Нито е сигурно, че таксите ще са достатъчно високи, че не само да се възвърне инвестицията, но да има и печалби.

  А за данъците – чува се, че данъци няма да се плащат:

  [Шулева] попита кое налага данъчни преференции за компанията за 30 г. напред. Премиерът отговори, че това било естествено, за да се възвърнат инвестициите, и същото щяло да важи и за „Набуко“.
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2867&sectionid=2&id=0000201

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...