Голям шлем. Наистина.


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
В английската версия на сайта си, сръбската новинарска агенция Б92 публикува дописка за подписаното в Москва споразумение между Русия и Сърбия за строеж на газопровод, част от Южен поток и продажбата на 51% от нефтопреработвателната компания НИС за 400 млн. евро – около 2 пъти по-ниско от реалната цена по пазарна стойност на дяла.

Пазарната оценка на НИС е над 2 млрд. евро, което превръща сделката в сладък спомен за приватизацията по времето на правителствата на Костов и Сакскобурготски, когато водещи български държавни компании се разпродаваха на подобни справедливи цени (примери бол: Нефтохим, БГА Балкан, БТК и пр.)

Отделно пък в договора е записани, че в бъдещата компания, която ще построи и стопанисва тръбата на сръбска територия Газпром ще има не по-малко от 51% собственост, а сръбската страна най-много 49%.

Четейки тези интересни подробности около договора между Сърбия и Русия не мога да не се запитам какви точно основания и разумни аргументи ни изтъкват критиците на Първанов? Защото в сравнение с това, което Сърбия прави ние наистина постигнахме голям шлем. Да, напълно зависими сме от Русия и това продължава да е така, но нека се запитаме дали като страна, която получава 100% от енергийните си източници от Русия имаме избор и дали има друг вариант?

Коментари

3 thoughts on “Голям шлем. Наистина.

 1. Сърбите продават на безценица и взимат само 400 милиона. А ние колко взимаме? Нищо.

  Само даваме:
  – държавна гаранция и финансиране за АЕЦ „Белене“
  – държавна гаранция и половината финансиране за тръбата на Южен поток
  – държавна гаранция и финансиране за нефтопровода

  И получаваме обещание, че може би АЕЦ „Белене“ ще произвежда най-евтиния ток в света /но ако не се сбъдне обещанието си е за наша сметка/. И обещание, че може би ще договорим някога в бъдещето някакви такси за тръбопроводите.

 2. Как така „обещание“ за таксите? Че ни е и в момента получаваме от такси за пренос на руски газ за Европа – ако не знаеш има и съществуващи тръби.

  Освен това сега по договора се повишава преносът от 15 на 45 милиона кубически метра годишно. Тоест още по-големи такси. Освен това компанията, която ще строи и управлява тръбата ще се регистрира в България, което означава, че ще плаща данъци на държавата. И така нататък…

  Няма какво да спорим по въпроса – сърбите се заробиха 2 по-зле от нас – и то само защото руснаците им се правят на дружки за Косово…

 3. Можехме да си получаваме транзитни такси и без да финансираме половината от цената на тръбата. Какви такси ще се договорят за Южен поток не знаем, нито знаем кога ще стане това. Нито е сигурно, че таксите ще са достатъчно високи, че не само да се възвърне инвестицията, но да има и печалби.

  А за данъците – чува се, че данъци няма да се плащат:

  [Шулева] попита кое налага данъчни преференции за компанията за 30 г. напред. Премиерът отговори, че това било естествено, за да се възвърнат инвестициите, и същото щяло да важи и за „Набуко“.
  http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2867&sectionid=2&id=0000201

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...