Измеренията на наглостта


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Международният ми паспорт изтече преди година. Оттогава все отлагам, по различни причини, издаването на нов – първо чаках да влязат в сила новите паспорти с биометрични данни (съвсем отделна тема на размисъл, не ѝ е тук мястото), после започнаха истериите и простотиите с новата процедура, която уж трябваше да е евтина, бърза, ефективна и пр.

Периодично сутрин, на път за работа, започнах да минавам покрай РПУ-то си, за да видя как върви тенденцията с опашките. За съжаление, и днес пред паспортния отдел имаше точно толкова хора, колкото и в първите дни на издаване на новите документи. Дори този проблем е емблематичен за начина, по който функционира властта в България.

Отговорността е основна стойност в политиката. Хляба и солта, така да се каже. Заемането на важна длъжност преди всичко, преди държавните софри, пътуванията в чужбина и играенето на тенис с помръкнали световни звезди, е поемане на отговорност – че можеш да се справиш с проблемите, които стоят пред обществото ти. Когато не се справиш е нормално да поемеш отговорност, тоест да си теглиш ножа.

В случая издаването на новите лични документи е отговорност на Министерство на вътрешните работи. И има проблем. Дори ако приемем, че всяко начало е трудно и при въвеждането на една нова система е нормално да има засечки и проблеми, не може да се примирим с простия факт, че мина достатъчно време да се отстранят такива неизправности. Явно цялата система не е изградена както трябва, въпреки че съответните компании („Сименс”) са получили стабилно заплащане за усилията си (и най-вероятно са се отчели където е трябвало).

В такъв случай би трябвало да се поеме отговорност. И след като Републиката не може да гарантира на гражданите си нещо толкова елементарно като издаването на лични документи, отговорността трябва да е голяма.

Разбира се свещената крава Цветан Цветанов не си е и помисляла за подобно нещо, но това добавя само още един щрих в картината на тотална некомпетентност, въпиеща неграмотност и отвращаваща наглост пред избирателите, която рисува този кабинет и разбира се неговият председател Бойко Борисов. И за все повече хора в България (а и извън нея) става ясно, че срокът на годност на това правителство е сходен на този на кило нискокачествени кренвирши.

Коментари

7 thoughts on “Измеренията на наглостта

  1. Проблема е че тъкмо са се качили до горе и нещо явно не им се слиза. Иначе примери за политическа и социална наглост в тази държава и специално с това правителство – колкото искаш. Проблема е че никой няма политическата воля да поеме отговорността за действията си.

  2. Единственият изход, който аз виждам е всекидневен бой по канчетата, докато накрая не се съберем достатъчно хора да отидем и да ги изринем от „горе“-то

  3. Съвсем в тон със заглавието налагат и глоба за това, че не си върнал стария си паспорт на време.

  4. И затова, че не си благоволил да си вземеш цяла седмица отпуска, за да се редиш на глупавите им опашки!!!

  5. Това е най-некадърната пасмина, която някога се е докопвала до властта. Но за сметка на това не им се затварят устата. Нищо,че имат около 200 думи в оскъдния си речник.

  6. Да ви пусна ли една изтъркала се вече плоча?…
    Те не са виновни, виновни са негодниците от „Сименс“. Виновна е тройната коалиция, виновни са… А бе, всички сме виновни, че съществуваме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...