Как оценявам вината в този блог


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Тъй като отскоро реших да започна да пиша и за вино в този блог (тема, която напоследък много ме вълнува) е неизбежно да си определя някаква система за оценка на виното. Най-популярната такава система е т.нар. „100-точкова“ (мисля, че е дело на вино-гуруто Робърт Паркър) където вината получават до… 100 точки.

Проблем при тази система е, че тя е много много специфична. Реално оценките, които се използват са между 70 и 95 точки (трябва метеорит да падне, за да получи някое вино по-високо или по-ниско от това) и точките, които четете не означават нищо на пръв поглед (например разликата между 83 и 88 точки е огромна).

Затова реших да ползвам по-проста система и като най-интуитивна ми се стори 6-балната българска система за оценка. Мислех да пиша обстойно кое какво значи в нея, но се оказа, че e-vestnik, които имат много приятна секция за българско вино вече са я въвели и си я ползват.

Така че, препечатвам тяхното обяснение, като правя една уговорка, че поради по-ограничения си опит и познания с виното, навярно съм склонен да съм по-великодушен.

Скала на оценките:

От 2 до 3 – вина с големи дефекти или прекалени недостатъци, не стават за пиене, не си заслужават парите.

От 3 до 3,50 – вина с недостатъци или леки дефекти, които все пак стават за пиене с някакви мезета, храни, въпрос на индивидуален вкус.

От 3,50 до 4 – вина с известни добри качества, без да са изключителни. Подходящи за пиене с определени мезета и храни, въпрос на индивидуални предпочитания.

От 4 до 4,50 – вина с достатъчно хубави качества, така че да могат да се пият и без храна или мезе, достатъчно добри сами по себе си.

От 4,50 до 5 – много добри вина, от най-хубавите, които задължително трябва да се опитат.

Над 5 – отлични вина, най-доброто на пазара.

Коментари

4 thoughts on “Как оценявам вината в този блог

  1. А как оценяваш ТТ мерло, рубин и сира? На мен ми харесва и по твоята система бих поставила 4,5; но някои казват, че е боклук, тъй като за цена от 7-8 лв на бутилка има само химия в него.

  2. Участва ли в оценката и съотношението цена/качество? Защото я има в описанието на „От 2 до 3“, но за горната част на скалата този фактор липсва. Питам те не за друго, ами попаднах на едно австрийско вино, което струваше 4,70 лв и с чиста съвест мога да кажа, че беше наистина хубаво. И то за 4,70!

  3. @Мария: Това, че вината по 7-8лв. са химия е общо взето глупост. Подобно нещо може да се твърди за вина под или около 4лв., но и при тях дефектите идват по-скоро от разреждане и т.н.

    Разбира се при 8лв. категория не можем в никакъв случай да говорим за първо качество грозде, но отделни винарни правят много добри вина на тази цена. ТТ определено спада в тази категория – много качествено вино на добра цена.

    @Стойчо. Съотношението не участва. Просто защото оценката представлява базата ‘качество’ в това отношение. Оттам нататък е много лесно да си направиш съотношението като знаеш две вина, които са 4.50 като оценка, но едното струва 8, а другото 16 лв. примерно…

    А това австрийско за 4,70 трябва да го опитам, за да повярвам… Опитвал съм много хубаво италианско за 8, така че знам, че всичко е възможно, но под 5лв. направо е грехота… 🙂

  4. Признавам си, че и аз бях изненадан. Може би ниската му цена се дължи на факта, че е австрийско и никой не би му обърнал внимание, но нали съм почти австрийски възпитаник, та реших да се прежаля. Но беше наистина приятна изненада 🙂 Не помня за съжаление виното – ако го видя пак, ще го позная, но сега… 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...