Какво прави ДАМС?


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Младежка „лаборатория“ за идеи. Така твърдят поне в днешния брой на в-к „24 часа“. Или иначе казано – консултативен младежки съвет, който да съветва държавните институции.
Но с една важна подробност – новият орган няма да има ръководство и структури, всички ще участват на доброволен принцип, властта ще има партньор и коректив, който да представлява българската младеж. Така твърди Михаил Балабанов, зам.-председател на ДАМС и бивш председател на Националния съвет на БСМ.

Има една опасна тенденция, която се наблюдава в обществото ни напоследък – това е жертването на легитимност. Как иначе да обясним факта, че в момента се набира някакъв консултативен съвет от млади хора без ясни правила и условия. С какво такъв съвет ще бъде легитимен?

И какво ще спечелим от това, че подобен съвет няма да има ръководство и йерархия. Мишо Балабанов твърди, че така ще се гарантира спокойната работа, т.е. „няма да има борба за кокала“. За да се аргументира, той разказва някакви стари случки как депутати ходели на сбирките на подобни съвети преди да казват кой трябва да става председател. Е за какво е ДАМС тогава? Нали точно тя трябва да гарантира, че подобни неща няма да се случват, че ще има зададена нормална рамка, в която да работи цялото това нещо.

И с какво един съвет, който е „консултативен“ (разбирай абсолютно беззъб), който няма ясна структура и йерархия и правила за представителство ще привлече активните млади хора, които реално искат да се нагърбят с проблемите на връсниците си?

Притеснява ме фактът, че в страната ни проблемите с неефективността на властта (няма значение на кое ниво – национално, общинско или частно) започват да се решават с… премахване на властта. Така преди време в проекта за нов устав на БСП беше залегнала идеята за хоризонтални структури на младежката организация на партията, т.е. „разделяй и владей“.

Чрез лишаването от демократично представителство и демократично самоуправление в този случай отново се наблюдава осакатяване на младежкия сектор в посока на деклариране на формално свършена работа. И същевременно залагане на механизми това нещо да не сработи – много сходно на начина, по който се блокира всяка мярка, която има потенциала да засили демократичните устои на нацията.

Коментари

3 thoughts on “Какво прави ДАМС?

  1. Прав си, че въпросът е в легитимността. Според мен, проблемът не е толкова в липсата на легитимност, колкото в опита да се изгради фалшива легитимност. Вероятно този съвет ще трябва да оправдава разпределянето на малкото пари, които ДАМС отпуска за „младежки дейности“. Знам за няколко конкретни примера, че тези пари отиват в младежките структури на БСП, ДПС и НДСВ. Или в организацийки, създадени от техни членове.

  2. Навярно е така, обаче аз се опитвам да водя принципен спор от принципна основа. Най-лесно е да кажа, че ние от БСМ през последните 2 години нямаме нито една инициатива спонсорирана от ДАМС, но това в случая не е водещо.

    Това, което има значение е принципът на изграждане на обществени структури, които не се водят от демократичните начини на представителност и самоуправление, а по някакви измишльотини и хвърляне на прах в очите, че тия структури ще вършат много работа понеже няма да има „борба за кокала“.

  3. Ех, аз имам известен опит в „младежката политика“ от времето, когато бях председател на БМЧК (младежкия Червен Кръст)…

    Грозни спомени имам от времето на учредяване на първия НМС (национален младежки съвет). Оттогава много трябва да ме убеждават в ползата от подобни „тела“ изобщо…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...