Левица отвъд Фейсбук: Как да извадим вечния разговор за “нова левица” от теоретичното към реалното


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Тази статия е част от поредицата Компас за социалисти.

След всеки изборен цикъл, в общественото пространство се завърта вечната дискусия за “нуждата от истинска лява партия”.

Дори за дълбоко незаинтересуваните от политиката е ясно, че БСП не може да изпълнява повече от функцията на фиктивна левица, вкоренена в миналото и в идеи, които са изгубили актуалност.

За съжаление, тези дискусии винаги остават на ниво Фейсбук – без никакво реално действие или организация.

Да водим теоретичи спорове за миналото, настоящето и бъдещето на лявото е безсмислено, докато се намираме в състояние, в което една огромна група български граждани са непредставени политически, оставени да избират между фалшиво-леви политически сили като БСП и фалшиво-прогресивни като ДБ.

Преди да бъде постигнато създаването на политическа сила, която да осигури такова представителство, всички останали дебати би трябвало да останат на заден ред.

За да бъде поставено началото на това градене, е необходимо да дефинираме 2 елемента:

  1. Електорат: обществена група от хора, които ще бъдат целта на тази политическа сила.
  2. Проект: да дефинираме големия проект – за следващите 10 или 20 години – който тя ще търси да приложи.

Ето как изглеждат тези две неща в детайл.

Електоратът

Ако има едно характерно нещо за българската политика след 2000 г., то това е неустойчивостта на политическите сили. Причина за това е неспособността на партиите да дефинират ясни социални групи, на които да стъпят. Повечето политически формации през последните 20 години, са формирани на базата на краткосрочен “проект”, който най-често има хоризонт следващите избори.

Неслучайно най-устойчивите политически сили остават тези, които са стъпили на трайна социална база – ГЕРБ, БСП и ДПС плюс отломките около някогашната т.нар. градска десница, която понастоящем е чисто и просто представител на (малката на брой) висока средна класа.

Ако разположим тези организации на политическия компас (при всичките му условности и най-вече при ДПС), ясно ще видим свободното пространство, което съществува за появата на една прогресивна политическа сила.

Разбира се, това може да е плод не на случайност, а на липса на обществен потенциал в тази група – тоест, липса на хора, които да попадат в този квадрант като ценности и разбирания.

Но наличието на множество обществени движения, обединени около защита на природата, на правата на ЛГБТИ общностите и пр. доказва съществуването на такава прослойка от хора.

Затова първата амбиция на желаещите да градят лява политическа сила, е да дефинират много ясно коя е политическата група, на която могат да стъпят.

В българската политическа реалност има 3 основни прага, които трябва да бъдат прескочени от една политическа организация:

  • 150 хил. гласа, за да влезеш в Парламента и да имаш представителността на национална политическа сила;
  • 5-700 хил., за да си ОпозицияТА и да бъдеш основна алтернатива на управлението;
  • 1-1,5 млн., за да си водещата партия и да можеш да сформираш самостоятелно или коалиционно правителство.

Последните парламентарни избори отново затвърдиха тази зависимост:

  • ГЕРБ е първа сила, но има под 900 хил. гласа, което де факто блокира пътя ѝ към властта (дори в коалиция);
  • ИТН на Слави Трифонов е де факто опозицияТА, след като събра над 500 хил. гласа;
  • “Изправи се! Мутри вън!” се доказа като национална политическа сила след като събра малко над 150 хил. гласа.

Когато говорим за необходимостта да се дефинира социалната група, това трябва да бъде мислено в тези 3 стъпки – първо как да стигнеш до 150 хил., после до 500 хил. и т.н.

Този процес е дългосрочен. Без сериозна организационна и финансова подкрепа, той спокойно би могъл да отнеме 10 и повече години.

Но това може да бъде и предимство.

Това ще даде възможност на една политическа сила да премине през различни етапи в развитието си, да събере подкрепа и да стане устойчива.

Това е важно уточнение, за да е ясно, че не е необходимо да се подходи към съревноваване с големите партии и търсене на масовост от Ден 1.

Напротив, в началото трябва да се дефинира фокусирана група от хора, които могат да изведат партията до първата стъпка (150 хил.).

Дискусията за това какви са характеристиките на тези първи 150 и следващите не е предмет на този текст, в интерес на това да го запазим четим.

Проектът

Десните политически сили бяха много силни през 90-те години и до началото на 2000-те, защото имаха ясна, конкретна и амбициозна цел – да вкарат България в НАТО и ЕС.

С реализирането и на двете цели в края на 90-те, постепенно започна да изчезва и релевантността на СДС/ОДС и те потънаха в забвение.

Колкото и да е смешно, ГЕРБ няма ясно разписана подобна програма, но комбинацията от Строим пътища и Пазим ви от комунистите работи точно като такава, макар и да са по-скоро резултат на андрешковския усет на Борисов към политиката.

Българската левица може да бъде успешна само ако дефинира подобна ясна, конкретна, амбициозна и изпълнима цел.

В българският вариант, такава цел може и трябва да бъде създаването на социална държава, адекватна на 21 век. Това не означава преписването на различни програми и мерки от западноевропейските социални държави, а създаване на нов подход към темата. Естония е добър пример в това отношение, макар и в никакъв случай да не може да бъде считана за лява или социална държава.

Такава програма трябва да бъде много детайлно разписана като политики (policies), включително да бъде и бюджетирана (тоест каква ще е цената на отделните политики, откъде ще дойдат средствата и т.н.)

Това също е сериозна работа, която би отнела години на замисляне, планиране и прецизиране.

Обобщение

Неслучайно изрично споменавам трудностите и предизвикателствата – според мен те могат да подействат и благотворно като естествен филтър за хората, които търсят бърз и лесен начин да се реализират в политиката.

Създаването на лява политическа сила ще е бавен процес, но това е единственият начин, по който бихме могли да получим нещо работещо и устойчиво.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...