Моят избор


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Радан Кънев и Реформаторският блок

Лого на Реформаторския блок

България има нужда от прогресивни решения

Няколко пъти съм казвал, че за България през 2014г. не е толкова важен спорът между лявото и дясното, колкото този между нормалността в политиката, утвърждаването на ценностите на свободата, демокрацията, справедливостта срещу хаоса на популизма, беззаконието, потъпкването на човешките права, който е алтернативата на тези ценности.

България има нужда от своята „прогресивна епоха“, макар и толкова закъсняла, която да я изведе по пътя на икономическото, социално и културно развитие. Епоха, в която политическите решения няма да се мерят с аршина на бетонната идеологията, а според качествените резултати, които постигат.

България има нужда от нов тип лидери

Отговорът на търсенето ни като общество не е в замяната на един набор лидери с друг, утвърдени по общ признак (възраст, образование, социален произход). Това е рецепта за поредица от разочарования.

В страната ни все още живеят достатъчно хора с изграден морален код и желание да бъдат носители на промяна. Хора, които осъзнават, че основната им отговорност е да бъдат пример и вдъхновение за други, които искат да подобрят положението си и това на страната си.

България има нужда от отговорни граждани

Свободата е отговорност, към която трябва да се отнасяме сериозно. Да се възползваме от всички инструменти, които демокрацията ни дава. Да влияем върху решенията, които имат отношение към живота ни, с всички възможни средства.

Да подкрепяме с гласа си тези, чиито идеи са достойни и имат нужда от подкрепа, за да укрепнат в съзнанието на съгражданите ни.

Да загърбим идеологическите си стереотипи и лична гордост в името на общото благо.

Моята лична отговорност

Откакто навърших пълнолетие, винаги когато съм имал възможност, съм гласувал. Това включваше едночасово пътуване със специално наета за целта кола до едно предградие на Детройт, за да упражня правото си на глас на президентски избори, които масово бяха считани за безсмислени.

Ако тогава и аз мислех така сега президентът можеше да се казва Ивайло Калфин, а не Росен Плевнелиев. Така че не съжалявам и капка, че съм положил тези минимални усилия.

През 2013г. планирах пътуването си обратно към България така, че в деня на избори да съм у дома. Месец по-късно бях на площада където останах следващите няколко месеца, заедно с още няколко стотици хиляди българи.

Винаги съм възприемал гласуването повече като отговорност към всички останали, отколкото като право, дадено ми по стечение на обстоятелствата. Не смятам този път да правя изключение.

Моят глас

В неделя ще подкрепя Реформаторския блок с преференциален глас за последния кандидат в листата – Радан Кънев. Причините ми са следните:

 • Реформаторският блок е единствената политическа сила, която безкомпромисно стои на страната, която аз споделям, в цивилизационния сблъсък, описан в началото.

 • Лидерът на ДСБ Радан Кънев е прагматичен политик с прогресивен мироглед. Смятам, че това е типът лидер, от който България има силна нужда, с идеи, достойни за подкрепа.

 • Познавам Радан лично като почтен човек, винаги верен на думата си. Смятам, че подкрепата ми за нещо ще е сигнал към обществото и политическия елит за това, че е настанало време да потърсим нов тип лидери.


За пръв път публично обявявам за кого смятам да гласувам. Интересно ми е каква реакция предизвиква подобно съобщение у читателите на този блог. Много ще се радвам, ако споделите с мен, как ви е накарал да се чувствате този блогпост – затвърдил е решението ви да гласувате за РБ или тотално ви е отказал? Обърнало го е наобратно? Пишете ми в коментарите, дори анонимно.

Коментари

7 thoughts on “Моят избор

 1. Не може нарушаването на закони да е ценност.
  Дали агитирането на чужди езици трябва да е разрешено е друга тема, но докато е забранено според закона, не следва да се прави.
  Когато кандидат за ЕП от РБ агитира на чужд език, а Радан Кънев се опитва да замаже това, определено с този човек имаме различна ценностна система.

 2. Поздравления за обоснования избор!
  Напълно споделям мнението, че в България дебатът не е за лявото и дясното.
  След миналогодишните парламентарни избори седнах и направих списък на всички „нормални“ политически партии у нас. (Говоря за партиите, а не за избирателите и членовете им, сред които естествено има много добри хора. Добри са, но са лоялни на партиите си, а не дори на идеите на партиите си и това ги прави силно безкритични гласоподаватели.)
  Та когато „направих сметката“, се оказа, че ако на изборите бяха заедно, щяха да са в парламента и да имат всъщност значително присъствие.
  В Реформаторския блок са значителна част от „нормалните“ и затова ще ги подкрепя съзнателно.
  Не съм класически десен, а съм единствено демократ и ценя както достиженията на европейската християндемокрация, така и на европейската социална демокрация. Няма защо да ги противопоставяме, днес и у нас, защото и пред двете стои думата „европейска“.
  А България има нужда от истинска и просветена левица. алтернатива на псевдолявата БСП. За съжаление, кръгът около „Солидарна България“ отива все по-далеч от представата за такава алтернатива.
  Дано с повече хора като Вас България получи и своя нормален ляв проект.

 3. Изборите не са мажоритарни, което пък за мен означава че отпада единствения кандидат за който бих се вдигнала да гласувам и това е Калфин, защото той вече доказа че работи като евродепутат, а не ходи на добре охранена командировка в Брюксел, ако продължим прагматичния аспект. Всичко това е много хубаво, но не харесвам движението, което го издига. В този смисъл не виждам защо да обсъждаме конкретната личност, като ако партията влезе, ще влезе човекът от позиция №1 или макс 2 (на преференцията не отдавам големи надежди), а и конкретната личност няма много сили в ЕП (вж. съдбата на Калфин). Второ, не ми харесва особено една от партньорските партии в РБ. Не защото там има представители на малцинствата-това може да бъде само плюс, а защото Корман Исмаилов участва в галимацията, която едва не забърка президента ни в огромен международен скандал. И не само президента ни. Придружаването на чужд външен министър, докато той е на частно посещение у нас и предявява държавни претенции към местни имоти е меко казано, срамно. А уж блокът държи на високите морални стандарти. Трето, човек не гласува за Реформаторския блок или Герб, а гласува за ЕНП. В тоя смисъл ако ще гласуваме за ЕНП (които за са мен смърт, ако победят на евроизборите), по-добре прагматично да предпочетем Дончев, най-малко лошия избор на ГРОБ. Но аз не бих гласувала за кандидат на ГРОБ, нищо че на еврониво това няма значение.

 4. Поздравления за решението да обявите за кого смятате да гласувате. Не мога да не отбележа, че първия коментар е несъстоятелен за мен, тъй като се доказа че става дума за инсинуация, което много добре знеам е, за съжаление, силно типична черта на предизборнита политическа кампания в България. Години наред силното разочарование към политическия елит, се изразяваше в една тенденция на растяща незаинтересованост преминаваща в отвращение от страна на огромна маса българи, и последствието от всичко това означаваше ниска избирателна активност. И именно заради тази ниска избирателна активност, точно електората предразположен към зависимости, продължава да е значим фактор в избирането на властта – власт, която за 25 години преход не допринесе нищо съществено за благото на обществото. Единствения позитив за целия пост-тоталитарен период, без съмнение, е влизането ни в ЕС, въпреки реториката на някои псевдо-политици. Който е имал възможността да пътува до Европа е видял съществената разлика в стандарта на живот – и не случайно у нас еврооптимизма си остава така силен, въпреки възхода на скептицизма в т. нар. ‘Стара’ Европа . Има само един сигурен начин да спрем тези които заплашват и рекетират, и тези които се продават за 50 лева и вярват на празни обещания и лъжи. Като осъзнаем последствията от тази повсеместна апатия и отидем да упражним правото си на глас.

 5. Съгласен съм, че България има нужда да настигне запада, споделяме общи идеи. Писал съм по тази тема: http://raylight.blog.bg/politika/2010/08/21/paradigmata-na-dyrjavata-ili-v-koi-vek-jiveem.594069

  Благодаря ви за подкрепата за Блока, той е семето на бъдещата политическа нормалност, когато ще има социалдемократи, консерватори и либерали

 6. Напълно подкрепям логиката ви. Смятам, че България се нуждае преди всичко от нови лидери с европейско мислене, ценности и действия. Смятам, че РБ и РК лично имат този потенциал и ще ги подкрепя с гласа си. У нас никога не е имало истинско структуриране ляво-дясно, тъй като обществото ни все още е аморфно. Опасявам се, че все още не сме утвърдили избора си по остта демокрация – пост-комунизъм и основната ни задача е да изградим една работеща държава.

 7. I couldn’t agree more with you ( don’t have cyrilic on my cell ) You expressed yourself wonderfully. Please, keep going this way. I am sure people have to being persuaded constantly untill realized that being passive is just doing favor to mafia. Unfortumately, some others of our compatriots consider their stuborness of not casting their votes a way of making them special. May be this is part of our National mantality to act in oppostion of logic and reasonable behaviour. That is why your line of explaining and educating has to continue. We have to admit that some Bulgarians get discouraged a great deal this last quater of century and
  only a consistent persuassion to be resposible to the society would turn their minds. Thank you for vocalizing so nicely your ideas that are mine as well.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...