Обама или Макейн?


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Надпреварата привидно се обърна. Така ли е обаче?


„Време е да залягаш над учебниците, Сара“ Така завършва коментарът на Блейк Хауншел в FP Passport за първото медийно участие на Сара Пейлин, кандидат за вице-президент на САЩ от Републиканската партия. Целият текст е много остроумно написан и сравнява Пейлин със стресирана студентка, зубреща за изпит, на която накрая се пада най-лесният въпрос, който тя разбира се не е подготвила.
След няколкото дни, отдадени на историческата тематика, сега се връщам на друга любима тема – предстоящите избори за Президент на САЩ.

Макейн и щабът му изненадаха всички като предложиха почти неизвестната Сара Пейлин, губернатор на Аляска за вице-президент на страната. Разговарях с доста хора, които оцениха хода като хитър и носещ успех за Макейн. Непосредствено след избора обаче, по Пейлин се изля каква ли не помия – за 17-годишната й, бременна дъщеря; за мъжът й, който бил осъден преди 20 години за шофиране в нетрезво състояние (много ми харесва американският термин DUI – driving under the influence); за уволнения шериф или шеф на гвардията (не помня точно какъв беше), който се развел със…сестра на мъжа на Пейлин? Моето любимо е от последните дни – свързано с т.нар. „Мост за никъде“ – проект за мултимилионен мост, който да свърже няколко хиляден град в Аляска с остров с население… под 100 души, който Пейлин първо подкрепяла, пък после блокирала. Класически пример за т.нар. „pork barreling„, тоест склонноста на политиците да харчат милиони в определени райони, които да им гарантират избиране (да, има го и в Америка).

Щабът на Макейн-Пейлин обаче се справи много добре с всички тези атаки и дори успя да излезе доста по-силен от тях, печелейки точки по плоскостта „тя е обикновена жена, майка на 5 деца и един от вас„. Но според мен републиканците съвсем скоро ще излязат от хубавия пиянски блян и ще бъдат ударени от остър махмурлук. Сигнал е първото интервю на Пейлин пред ЕйБиСи. Във видеото долу можете да видите какво е предизвикало реакцията на Хауншел, но това далеч не е единственият бисер от интервюто. Имало е също и изказвания от типа на „Атаката на Русия срещу Грузия не беше предизвикана с нищо“ (твърдение, което едва ли и самият Саакашвили би защитил), „Ако Русия продължи, войната е неизбежна“ и др., които показват дълбокия профанизъм и липсата на елементарни познания за света от страна на Пейлин. САЩ през 2008 обаче не е САЩ по време на Буш-баща, когато вице-президентът Дан Куейл можеше да каже, че „съжалява, че не говори латински„, за да може да си говори с хората по време на посещението му в Латинска Америка.

[Видео]

[Край на видеото]

В момента Макейн-Пейлин имат малка преднина пред Обама-Байдън и това вече докара някои демократи и либерални медии отвъд океана до истерия. Ако щабът на Обама беше толкова глупав и безидеен обаче да се справи с подобна ситуация едва ли чернокожият сенатор щеше да стигне и до мястото където е в момента. Имаше много подобни „катастрофи“ по време на първичните избори, но Обама на много пъти успя да излезе по-силен от тях, докато всеки следващ провал на съперницата му Хилари разклащаше лодката й все по-силно.

Още повече че, както не веднъж съм споменавал, президентът на САЩ се избира от т.нар. Електорална колегия, в която всеки щат има определен брой гласове (броят на представителите в Конгреса + сенаторите в Сената). Големите щати (Калифорния, Ню Йорк, Пенсилвания, Флорида, Тексас) имат доста повече гласове от малките такива (Монтана, Аляска, Северна Дакота). Голям брой от тези големи щати гласува типично за демократите (Калифорния и Ню Йорк). Реално тези щати определят и следващия президент тъй като правилото е, че гласовете на всеки щат се дават на победителя, а не се разпределят според процента гласове.

В момента, според Real Clear Politics, сайт който следи електоралните проучвания на основните агенции и на тази основа прави разпределение на Електоралната колегия, Барак Обама води с един глас пред Джон Макейн (217:216). Това е обаче, ако не се вземат предвид 105-те гласа на т.нар. „toss up“ или „несигурни“ щати. Ако те бъдат разпределени според това кой води в момента (дори с минимална преднина – те за това се смятат за несигурни) Обама ще получи 273 гласа, срещу 265 за Макейн. А за победа са нужни 270 гласа. Освен това става въпрос за щати като Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Индиана, голяма част от които традиционно клонят към демократите.

Още повече, че колкото по-наближават изборите и битката за гласове се изостря, толкова повече Макейн-Пейлин ще трябва да радикализират позициите си, за да си осигурят „ядрото“ на републиканския електорат – белите евангелисти, които държат много крайни позиции по въпроси като абортите, правото на притежаване на оръжие и пр. Това лесно ще тласне населението на по-умерени и развити щати като Пенсилвания, Мичиган и пр. към по-умерения и модерен кандидат – Барак Обама.

Така че Обама все още е лидер в състезанието с добри позиции да го спечели.

Вижте още:

Коментари

6 thoughts on “Обама или Макейн?

 1. „Така че Обама все още е лидер в състезанието с добри позиции да го спечели.“

  Което ще е жалко (да спечели). Все пак Обама, освен демократ (т.е. левичар), е и неориентиран популист, а напоследък дори се проявява и като обидчив гамен.

 2. Най-интересното обаче за мен е нещо съвсем друго: у нас левите симпатизират на Обама, на демократите, и не го крият, както прави и Илия (Марков). Обаче същите тия леви преди няколко години, когато президентът Клинтън (демократ) удари Сърбия на Милошевич, тогава нашите леви излязоха да демонстрират под лозунга „НАТО УБИЙЦИ“ и „Другарю Милошевич, ние сме с вас!“, като, разбира се, бяха водени тогава тия демонстранти от сегашния убеден натовец Гоце Първанов!

  Та ми е интересно след време същите тия леви, подложени на такива удари на историческата ирония, как ще демонстрират съвсем скоро когато ще трябва да излизат да демонстрират против Обама, и, примерно, в защита на „братска Северна Корея“ или нещо подобно. 🙂

  Разбира се, този път ще ги спаси от унижението това, че Обама няма да бъде избран и че следващия президент ще е Макейн. Тогава нашите другари ще си маршируват по демонстрациите без особени угризения 🙂 Или те вече станаха „американофили“? Щото май им се чини, че Обама е „ляв“. Ако той е ляв, то тогава нашите леви са от Луната 🙂

 3. Аз мисля, че анализа е много добър и битката ще е много оспорвана, между много интересни кандидати.

 4. На Обама му трябва Флорида или Пенсилвания, за да „мине пръв лентата“, на Маккейн му трябват задължително и двата.
  Обама има Калифорния, Ню Йорк и Илинойс. Маккейн – Тексас плюс по-голямата част от селските щати.
  Избора май ше решат наборите на Маккейн – пенсионерите във Флорида и бачкаторите в Пенсилвания, дето Обама им каза, че са „bitter“, много обичат пукат с оръжия и да ходят на църква. Точно за да дръпне последните, Маккейн си назначи Сара Пейлин за вице.
  Много ще е на кантар, със сигурност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...