Още за образованието (и Италианския лицей)


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
В блогосферата много сериозно се завъртя въпросът за състоянието на Италианския лицей и характера му на учебно заведение, в което учат децата на политическия и стопанския „елит“ на нацията.

Понеже не можах да проследя целия материал по въпроса, прочетох мнението на Комитата по въпроса за лицея. И от него искам да направя няколко генерални заключения:

 • Присъединявам се към призива на Комитата „ВСИЧКО НА СВЕТЛО“. Начинът на подбор на учениците, възможност за самоуправление на същите тези ученици и т.н.
 • Прекратяване практиката на частните уроци – само наивните си мислят, че „надарените, но бедни деца“, ако много учат имат възможност да попаднат в добро училище/университет. По „някакви“ изчисления в системата на частните уроци се завъртат около 1 млрд. лева – горе-долу колкото държавата дава за образование като цяло. Ако тези пари се инвестираха целенасочено от държавата нещата щяха да седят образованието ни щеше да има много по-голям успех. Но цялата система е изградена така, че успехът в даден изпит да зависи от частните уроци и зазубрянето, а не от мисленето.
 • Което ме довежда и до третата ми точка: „реформата“ в образованието трябва да мине през промяна на основния характер на учебния процес – трябва да учим младите хора КАК да мислят, а не КАКВО да мислят.

Коментари?

Коментари

3 thoughts on “Още за образованието (и Италианския лицей)

 1. Гарантирам ти, че децата на партийните величия не са в лицея, щото са се готвили с частни уроци. Аз, примерно, през 1993 или 1994 г. станах ученик във ФСГ, без да съм ходил и 1 час на частен урок, с конкурсен изпит по математика.

  Завърших и основно и средно образование с 6.00, без 1 час частен урок. Как ти се струва? Явно може.

  Друг е въпроса, ако някъде се пишат оценки само на ходещите на уроци при същата учителка. Но едно глупаво решение води до верига от глупави решения – а именно решението да поддържаш държавно образование, при положение че не ти е по силите, води до корупция.

 2. аз не разбрах връзката с италианския лицей, където частните уроци не са толкова разпространени, по простата причина, че се държи вътрешен изпит, на който има минимум за приемане, който е по възможностите на всяко интелигентно дете

 3. anticorruption_nukk@abv.bg
  техниката за манипулиране на изпитните резултати
  за прием на ученици в НУКК и италианския лицей е ясна. Директорката Велянова или
  толерира или пряко участва или просто не става за директро след като допуска това да се случва. Имам достатъчно
  факти и доказателства, но имам молба да ми се изпращат още такива за да бъдат
  предадени на компетентните властти и журналисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...