Отново за Клаус


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Списание Foreign policy публикува много интересен профил на чешкия президент Вацлав Клаус, който почти съвпада с моя прочит. Материалът е провокиран (разбира се) от незаконния и недемократичен отказ на Клаус да подпише ратификацията на Лисабонския договор, но в него се разказва за почти цялата му политическа кариера.

Нямам възможност да преведа целия материал (пък и нямам право, но навярно той ще се появи и в българското издание), само ще ви предложа крайното заключение на списанието:

Човек, който някога беше виждан от много чехи като гаранция, че западните демократични стандарти ще се наложат в Чешката република, сега е възприеман от много като нарушител на същите тези процедури в името на собствените си задълбочаващо се екстремистки убеждения. Това е тъжен край за една забележителна политическа кариера.

Коментари

3 thoughts on “Отново за Клаус

 1. Странно, че аз ще съм първата, която ще коментира този пост.
  Ако отказът на Клаус да парафира ратификацията беше незаконен, той вече нямаше да е президент. Или поне щеше да е в процедура за импийчмънт. Но е президент и не е в процедура на импийчмънт. Значи отказът му не е незаконен.
  Дали е недемократичен, не знам. Клаус има принципи. И ги защищава. Дали защищава принципи, е въпрос спорен. И точно в това е проблемът. Но щом има спор, означава, че има аргументи както за едното, така и за другото. Би било „тъжен край“ за забележителната политическа кариера на Клаус само при неопровержими доказателства, че защищава не принципи, а кариера.
  Нека не бъркаме понятията.
  Впрочем, много ми ще да стане чудо и още утре Клаус да подпише ратификацията. Заклевам го да го направи.
  Но моето мнение е без значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...