(Почти) Безпристрастно за Израел и Палестина


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Снимка: naughton321@Flickr

По принцип не смятах да пиша по темата за Израел и ситуацията с т.нар. „Флотилия на свободата“, но преобладаващите коментари (и то най-вече в българските блогове) ме накараха да го направя.

Не обичам да заемам крайни позиции и винаги съм странял от подобно поведение, особено по отношение на въпроси, които не ме засягат пряко – въпросът за конфликта в Близкия изток е точно такъв. Напълно наясно съм, че и двете страни са еднакво невинни и виновни.

Но от друга страна не мога да се примиря с възгледи, които напълно оневиняват „демократичния Израел“, който водел някаква кръстоносна битка в името на „цивилизацията“ срещу „ислямската заплаха“. И някак си не мога да пренебрегна факта, че хората в Газа живеят от 50 години в един огромен и пренаселен концентрационен лагер, под 50-годишен полицейски час, наложен им не от друг, а от „демократичния Израел“. И че подобна среда е благодатна за израстването и утвърждаването на млади мъже, които са готови да се самовзривят.

Само наивниците на осъзнават, че и от двете страни на този конфликт има хора, чийто интереси стоят в това той да не приключва. Хора, които черпят пари, власт и слава от този конфликт. И от двете страни.

И все по-отвратен се чувствам, че основното съображение по всеки един въпрос в България, се оказва от коя страна на оста София-Москва седят участниците му. Не че има нещо лошо в това, но когато геополитическите интереси са взели надмощие в съзнанието ти над етичните норми, не можеш да обвиняваш държавите, когато прилагат същите стандарти, нали?

Комитата има една ключова реплика в неговия постинг по темата – „[К]акъв е проблемът тези товари, с чисто хуманитарен характер, да преминат през нормален гранично-контролнопропускателен пункт?“ Ами какъв е проблемът стоките за Грузия да преминават през руско ГКПП тогава? Всичко е въпрос на принцип.

Коментари

11 thoughts on “(Почти) Безпристрастно за Израел и Палестина

 1. И аз мислех да не пиша, но след като сравняваш Грузия (независима държава) с ивицата Газа (сепаратистка от гледна точка на основната Палестина на Ахмуд Абас територия) то е редно и да попитаме: Защо стоките да не могат да влязат през нормално ГКПП през Египет?

 2. Терористи има, защото има кой да ги провокира. „демократичен Израел“ е типичен пример за провокатор на радикалния ислямизъм.
  Дет се вика в една българска поговорка – да бе мирно седяло, не би чудо видяло!

 3. Стойчо, тоест поради това, че Хамас спечели изборите (демократично – да речем) и отцепи със сила Газа преди 2-3 години, Израел окупира територията в продължение на 50?! Нещо не ми се връзва…

 4. „да речем“ пък ключовото в твоята реплика 🙂 (иначе беше със сила, защото не приеха победата на Абас от Фатах)

  Защо в „основните“ палестински територии(там където е Ахмуд Абас) нямаме блокада? И Газа не е окупирана (да не би вътре да има израелски войници???), а е блокирана заради очевидното състояние на война. А и все пак, защо не минат през Египет хуманитарните доставки?

  Уф, не искам да се карам особено с Руслан – Руслане, надявам се този разговор да не ни скара

 5. Корабите целяха провокация, за да изведат някаково послание във фокуса на медиите. Правилно или грешно е самото то, е въпрос на друга дискусия, както и дали атаката в международни води е законна. Гафа е на Израел и може би на самите командоси слезли на кораба – те не са били подготвени. Има много примери основно с Гринпийс как специални части спират и обезвраждат екипажа на такива кораби без жертви. http://news.google.com/newspapers?nid=1842&dat=19950710&id=W1IeAAAAIBAJ&sjid=ZMcEAAAAIBAJ&pg=2623,1262833. В по-ново време за пример могат да служат военните кораби които обезвреждат и арестуват сомалийски пирати – поправете ме ако греша, но досега операциите са протeкли с по-малък общ брой убити пирати, а те са въоражени с истински оръжия.
  Ако протестиращи, които замерват полицаите с коктейли молотов, каквито в Европа има много бъдат застреляни, знаем какво ще статне въпреки, че това релано си е опит за убийство. Затова при борба с масови безредици си има определени процедури, за да не стават издънки(справка статията по-горе). Израел обаче в конфронтацията си с Хамас следва линията „ние сме непогрешими“, която не се харесва вече дори и от някои израелци. Все пак Израел се числи по-скоро към европейската култура и това какво били правели в някои други старни не е оправдание.

 6. Знам, че Greepeace не оказват съпротива, но това не пречи на французите да си действат по устав. Статията е пример как може да се предотврати подобно нещо с повече далновидност.

 7. Ако приемем, че Израелската политика допринася за израстване на терористи-камикадзе в газа, то как да обясним същото явление в Индия, Пакистан, Афганистан, Ирак, Москва и Ню Йорк? Как все става така, че мюсюлманите са онеправдани и обидени на някой, и че никъде не са успяли да създадат поне една що-годе читава държава, та в това отношение мъника Израел все им е трън в очите? Ислямската религия и култура, разбира се, не могат да имат нищо общо с цялата тази работа! Това дори не трябва и да си го помисляме, ‘щото, нали, не е политически коректно някак си и ще вземем да нараним нечии чувства.

 8. Религията е виновна за този конфликт. И двата народа са фанатични и затова щастливо се колят едни други. Жалка картинка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...