Повод ли ви трябва, господин Борисов?


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Снимка: в-к „Труд“

Водещата новина на вчерашния брой на в-к „Труд“ (който май все още е най-големият ежедневник или вече…?) е, че Ахмед Доган е получил около 1,5 млн. лева хонорари за консултантски услуги по 4 енергийни проекта – станалият печално известен „Цанков камък“, „Доспат“, „Горна Арда“ и язовир „Тунджа“.

Господин Доган е нает като консултант („мениджър на проучванията“) по проекта от фирма „Минстрой холдинг“, която е подизпълнител на обектите. От получените хонорари Ахмед Доган (който напомням по образование е философ) е заделил 50 хил. лева хонорари за 4 служители на „Минстрой холдинг“.

За да обясня просто схемичката – има проучвания, които трябва да се направят за около 50 хил. лева – те може да се направят от служителите на фирмата директно, а тя директно да си им плати тези пари. Но има и един милион и половина, който трябва да бъде даден на „инструмента на властта“ (по собствените думи на г-н Доган). Всичко това е чудесно и мисля, че е учебников материал за „конфликт на интереси“.

Сега се връщаме към предизборната реторика на (тогава) неформалния лидер на ГЕРБ, а сега министър-председател на Републиката – г-н Бойко Борисов, който обещаваше справяне с корупцията и лично разследване срещу г-н Доган като, едва ли не, „олицетворител“ на корупцията в България.

Явно целите и задълженията на министър-председателя обаче не съвпадат с тези на „лидера на опозицията“ отпреди няколко месеца, тъй като от Юли насам сме чували твърде малко относно г-н Доган. Сегашният случай обаче е чудесно подсещане и повод г-н Борисов да се занимае и с този интересен случай.

Не мога да обърна внимание и на факта, че подобна информация излиза точно в този вестник. Вестник „Труд“ е пословичен с близките си отношения с всички значими фигури от политическия, икономическия и обществения живот като цяло и не може да не си зададем въпроса защо вестникът открива толкова откровен фронт срещу фигура от ранга на Ахмед Доган. Дали акцията е съгласувана с министър-председателя? Или някой друг страничен играч има интерес да напомни на г-н Борисов за ангажиментите, които е забравил?

Предстоят ни още интересни дни…

Коментари

9 thoughts on “Повод ли ви трябва, господин Борисов?

  1. „Спестявам си коментара, но всичко около „Цанков камък“ вече сме дали на прокуратурата“, каза Борисов и допълни, че оставя случая на тези, които получават заплати за това и очаква те да се произнесат в най-кратък срок. …Той обясни, че предпочита да не коментира това, което е внесъл в прокуратурата, защото след това в правосъдната система се сърдели, че той издава присъди.
    http://news.bpost.bg/story-read-22196.php

  2. Има ли осъдени от ГЕРБ до сега??? НЯМА. Значи са същите като тройната… клика…

  3. Авторът нещо се е объркал. Няма никакъв конфликт на интереси. „Минстрой холдинг“ е на Доган. Частна фирма е, част от „Мултигруп“. Доган наследи от Илийчо Павлов фирми на „Мултигруп“. И неговата фирма си му плаща нещо като дивидент. Такава форма са измислили – консултант. И съвестно е декларирал дохода в данъчната си декларация. Вижте „Капитал“, там пише по въпроса. Въпросът е – защо Овчаров взима от държавата 460 млн. евро да строи язовир и ВЕЦ с 80 мегавата мощност, и път-тунел? Очевидно са се скарали с Доган за пари и между тях избухна конфликт, от който Овчаров престана да бъде министър.

  4. „…тъй като от Юли насам сме чували твърде малко…“ 🙂

    Както си го написал с главна буква, излиза че имаш предвид Юлиян 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...