Разсипници


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Стотици знайни и незнайни коментатори и „икономисти“ се скъсват да ни набият в главите догмата, че социалистите „харчат“, а десните „произвеждат и спестяват“. Няма по-голяма глупост от това. Мога да напиша цял труд по въпроса колко безумен и опростенчески е подобен „модел“ (сдържам се да не използвам по-крайни определения). И то труд основан на статистика и факти. Като например това, че страни, в които „харчещите“ социалисти управляват десетилетия наред изпреварват по стандарт на живота и (отбележете!) конкурентоспособност капиталистически икони като САЩ и Сингапур.

Но няма нужда да отиваме дотам. Нека само погледнем как се е развивал бюджетния дефицит на САЩ в зависимост от президентите, които са управлявали страната.


И за да онагледим картината съвсем да добавим още едно сечение – историческите събития, които са протекли през тези години и са оказали влияние върху дефицитите:


Президентството на един от най-прогресивните президенти, автор на това, което в САЩ минава за „социална държава“ Франклин Делано Рузвелт започва със замразяване на ръста на бюджетния дефицит и дори лекото му понижаване (нека помним – в условия на Депресия и мащабни обществени инвестиции!) огромният ръст е по времето на Втората световна война (подобен има и по времето на Първата световна) и е закономерен.

Както авторите на графиката отбелязват, спадът по време на войните в Корея и Виетнам говори за това, че ръстът по време на по-късните войни може би не е свързан с тях, а с други фактори (като това, че Буш младши се скъса да намалява данъци и да харчи като през цялото време с Грийнспан „печатаха“ пари – по-точно казано заемаха).

Толкова за т.нар. „фискални консерватори“ (fiscal conservatives), които спестяват.

Коментари

4 thoughts on “Разсипници

  1. @Ловецът на врабчета: Говоря за вътрешен дълг, деноминиран в левове (държавен и на държавните предприятия, включително банки), който се обезцени, благодарение на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...