Скарани с действителността


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Ако още не сте разбрали за изцепката на Пловдивския митрополия Николай, можете да прочетете при Павел Николов.

Общо взето „владиката“ казал, че нещастието в Охрид се случило заради концерта на Мадона и заради това, че „паството“ не послушало владиците и отишло на концерта.

Изказването на отец Николай не е просто проява на лош вкус в крайно неподходящ момент.

За пореден път получаваме нагледно доказателство за това колко изостанала и скъсала с действителността е Българската православна църква. И по-точно най-висшият й клир. Учудващо е, че хора, които се славят с добрия си търговски нюх при раздаването под наем на имоти или атрактивни локации за поставяне на рекламни билбордове или други, които са най-вече известни с това, че могат да изпият по бутилка уиски на сядане на маса, се оказват толкова тесногръди и назадничави.

Разбира се, всяка една църква по света – било то християнска или мюсюлманска, е повече или по-малко догматична и консервативна. Но ръководителите на БПЦ са по-особен случай. Тяхната тотална загуба на връзка с реалността я превръща в остаряла и ненужна институция, от чието съществуване гражданите не виждат почти никаква полза. В резултат влиянието на официалните структури на БПЦ сред българското общество клони към нула, което позволява изникването и популяризирането на какви ли не вероизповедания, някои от които милеят повече за материалното благосъстояние на техните ръководители, отколкото за душевното здраве на последователите си.

Случаят с кораба на Охридското езеро и концерта на Мадона е само малък белег за пълния отказ на ръководството на БПЦ да се доближи до обикновения живот на българските граждани, да разбере какво ги вълнува и тревожи и да направи това, което е призвана да направи – да даде съвет или успокоение на тези, които го търсят.

Коментари

9 thoughts on “Скарани с действителността

 1. Реално БПЦ функционира като една фондация, която има много имоти и е облагодетелствана от закона. Нищо свято няма останало за висшите духовници, само бизнес им е в главите.

 2. Внушението на Николай няма нищо общо с християнската представа за Бога като вселюбящ и всеопрощаващ. Отмъстителноста и жестокоста са езически черти. А БПЦ колкото по-бързо се закрие в този си вид, толкова по-добре

 3. Напълно споделям. Тъжна картинка са тези хора и тази институция. Само в някои от манастирите останаха смислени същества, които носят нещо божие в себе си.

  Владо Шопов

 4. Църквата е права! Истината е , че безбожието и сребролюбието са заслепили цяла българия! Не знам дали точно заради скапаната кучка идва това наказание, но определено няма да е последното. Stamenoff

 5. 22 И рече на учениците: Ще дойдат дни, когато ще пожелаете да видите поне един от дните на Човешкия Син, и няма да видите.
  23 И като ви рекат: Ето, тук е! да не отидете, нито да тичате подире им.
  24 Защото, както светкавицата, когато блесне от единия край на хоризонта, свети до другия край на хоризонта, така ще бъде и Човешкият Син в Своя ден.
  25 Но първо Той трябва да пострада много и да бъде отхвърлен от това поколение.
  26 И както стана в Ноевите дни, така ще бъде и в дните на Човешкия Син;
  27 ядяха, пиеха, женеха се и се омъжваха до деня, когато Ное влезе в ковчега, и дойде потопът и ги погуби всички.
  28 Така също, както стана в Лотовите дни; ядяха, пиеха, купуваха, продаваха, садяха и градяха,
  29 а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички, –
  30 подобно на това ще бъде и в деня, когато Човешкият Син ще се яви.
  31 В оня ден, който се намери на къщния покрив, ако вещите му са в къщи, да не слиза да ги вземе; също и който е на нива да не се връща назад.
  32 Помнете Лотовата жена.
  33 Който иска да спечели живота си, ще го изгуби; а който го изгуби, ще го опази.
  34 Казвам ви, в онази нощ двама ще бъдат на едно легло; единият ще се вземе, а другият ще се остави.
  35 Две жени ще мелят заедно; едната ще се вземе, а другата ще се вземе, а другата ще се остави.
  36 [Двама ще бъдат на нива; единият ще се вземе, а другият ще се остави].
  37 Отговарят Му, казвайки: Къде, Господи? А Той им рече: Където е трупът, там ще се съберат и орлите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...