Смелост, преценка, честност, отдаденост


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303
Защото от тези, на които се полага много, много се и изисква. И когато на някаква бъдеща дата висшият съд на историята се произнася за всеки от нас, определяйки дали по време на кратката си служба, сме изпълнили задълженията си към държавата, нашият успех или провал, каквато и длъжност да сме заемали, ще бъде определен според отговорите на четири въпроса:

Първо, бяхме ли наистина хора на смелостта, с куража да се изправим срещу враговете си, и куража да се изправим, при необходимост, срещу приятелите си, куражът да се противопоставим срещу обществения натиск, както и срещу частната алчност?

Второ, бяхме ли наистина хора на преценката, с точна представа за бъдещето, както и за миналото, за нашите собствени грешки и грешките на другите, с достатъчно мъдрост да усещаме това, което не знаем, и достатъчно искреност да го признаем?

Трето, бяхме ли наистина хора на честността, които никога не изневериха нито на принципите, в които вярвахме или на хората, които вярваха в нас, хора, които нито финансовите облаги, нито политическата амбиция можеха да отклонят от изпълнението на свещеното ни довереност?

Последно, бяхме ли наистина хора на отдадеността, с чест, заложена не на една личност или група, и компрометирана от лично задължение или цел, но отдадени единствено на служба на общественото благо и националния интерес?

Джон Ф. Кенеди
9 Януари, 1961

Коментари

One thought on “Смелост, преценка, честност, отдаденост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...