Зимни олимпийски игри Сочи 2014


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308


Официалното лого на Зимните олимпийски игри

Олимпийските игри са трагедия най-вече за гражданите на Русия

Няколко пъти вече виждам опити да се приравнява критиката към организацията и провеждането на Зимните олимпийски игри в руския летен курорт Сочи на критика към едва ли не цялата руска душевност и култура. Истината е, че от грешката да дадеш на Путин и компания да прави Олимпийски игри, ще страдат преди всичко руските граждани.

Личният проект на Путин

От избора на място (любимият курорт на Путин), през този на изпълнителите на строителните работи, до ”гласуването” за лого на игрите, всичко свързано с Игрите е подчинено на личните амбиции и желания на руския президент.

Подчертал съм думата “лични” в горното изречение, защото управляващият елит в Русия (начело с Путин) всъщност преследва две цели:

  • Да подхранва амбицията и усещането за “Имперски проект”, което позволява вътрешно да се потушават желанията за реформиране и демократизация на страната.
  • Да консумира властта си, трупайки несметни богатства от властовите лостове и държавните ресурси.

Разбира се, когато сблъскаш личното щастие с публичния интерес, много често се появяват някои проблеми, например:

Неподходяща локация

Неслучайно споменах, че Сочи е любимият курорт на Путин, тъй като не изглежда да има друга логическа причина игрите да се проведат точно там.

Сочи е едно от малкото места в Русия, които се намират в субтропичния климатичен пояс и средната дневна температура за Февруари е… 6°C. Това изисква много сериозна организация за създаването и поддържането на условия, подходящи за провеждането на зимни спортове — нещо, с което организаторите изглежда се справят безупречно засега. Екологичната цена на това занятие е нещо, което ще оставя на специалистите да коментират.

 Бюджетни разхищения, корупция и непотизъм

Предстоящите игри ще са най-скъпите в историята въобще — $51млрд. За сравнение, предишните Зимни игри във Ванкувър струваха $7 млрд., а тези в Летните в Лондон през 2012 — $15млрд. Първоначалната сума, декларирана лично от Путин, беше $12млрд. Общо взето, всеки който се е занимавал с бизнес и/или управление на проекти знае, че когато реално похарчените средства надминат първоначалния бюджет над 4 пъти, имаш доста сериозен проблем. И разбира се тези пари не идват от джобовете на близките до властта корпорации и хора, а от държавната хазна. И според редица руски и чужди журналисти, огромната част от парите за Олимпиадата (до 90% според някои) са потънали точно в джобовете на тези, приближени на Кремъл, предприемачи.

Още по-тъжен го прави фактът, че Русия се намира на 55 място в Индекса на човешкото развитие, точно преди Румъния и България и навярно има много по-добри начини да бъдат похарчени въпросните $51 млрд. (За сравнение: тази цифра е равна на номиналния БВП на България през 2012)

Забравете за човека

Съвсем в духа на авторитарния съветски социализъм, когато пред ръководителите на Империята седят такива отговорни задачи, като усвояването на $51млрд., съдбата на обикновения човек е последна грижа.

Многобройни се историите за неспазване на елементарни норми на трудовото законодателство, наемането на нелегално пребиваващи в Русия работници от средноазиатските и кавказки републики, които лесно могат да бъдат манипулирани и притискани да не търсят правата си. А когато някой дръзне да го направи, цялата мощ на руската държава е на разположение да бъде смазана съпротивата, включително с цената на сексуално насилие.

Използването на репресии срещу човешките права е толкова дълбоко вкоренено в методиката на Кремъл, че някак съвсем естествено неговите представители откликнаха на критиките за неподготвеността на Сочи (за това повече по-надолу) с чистосърдечно признание, че незаконно следят и записват чуждите журналисти.

Сурова справедливост

Всичко казано дотук навярно щеше да мине незабелязано, ако градът-домакин беше напълно подготвен за Игрите. Няма никаква случайност обаче, че #SochiProblems се превърна в глобален феномен и нарицателно за провала на организаторите още преди да са започнали Игрите.

Съвсем закономерно е когато не се прилагат елементарни норми и правила и всичко се прави с цел “да дадем едни пари на едни приятели” резултатите да са плачевни. Историите и снимките на полуготовите (и разпадащи се в някои случаи) хотели, лоша храна и смешни преводи дадоха страхотна възможност на западните медии да понатрупат посещения на сайтовете си, а и да заздравят някои стари стереотипи за Русия (и източноевропейците).

Със сигурност обаче домакините ще направят всичко възможно зрителите по телевизионните екрани, а и гостите, доколкото може, да видят една красива и феерична Олимпиада. И наистина имам предвид всичко, като например да боядисат тревата зелена:

 

И докато ние гледаме и се подхилкваме (или спорим), за руския народ Олимпиадата ще достигне пропрорциите на древногръцка трагедия — докато те гледат запленени, бъдещето им се _проиграва_ в преносен и реален смисъл.

Ще завърша с любимата си снимка от Сочи, която идеално описва отношението на всички, които стоим отстрани и гледаме като жури какво се случва в Русия:

 

Коментари

3 thoughts on “Зимни олимпийски игри Сочи 2014

  1. Последната снимка показва обема дезинформация покрай Сочи – viral от декември, за който няма никакви индикации, че е от игрите и дори от Русия.

    http://latestvcnews.wordpress.com/2013/12/20/the-most-judgmental-bathroom-ever/

    Струва ми се, че изведнъж стана модерeн зимния спорт „плюене по Русия“ и в него с удоволствие се включиха всички западни медии. Няма дори да отварям дума за човешките права – те не се нарушават само на 4 години.

  2. Обоснованата критика срещу политиката на Русия винаги се приема повече на нож, отколкото необоснованата към България. Ей тази особеност на българската народопсихология винаги ще ми убягва.

    1. Това не беше забележка към написаното от Илия, а просто регистриране на отношението на западните медии през последните седмици и достигането/преминаване на точката, след която оплакванията се превръщат в непрестанно хленчене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...