Танцът на шестаците


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Mukumbura

Вчера просто изтръпнах от новината, че правителството е решило да дари 160хил. лева на телевизионното предаване „Великолепната шесторка”.

То е ясно, че този кабинет така или иначе е съставен от пълни „шесторки” (в поне 2 преносни смисъла), но подобна наглост преминава всякакви граници.

Аз съм гражданин на тази страна, който си плаща данъците и за разлика от много мой сънародници не се дразня от това – склонен съм да плащам дори по-високи пропорционални данъци, стига да знам, че моите пари се използват по същество и отиват за осигуряването на смислени обществени услуги – образование, здравеопазване, грижи за децата без родители и т.н.

Не вярвам в благотворителността или по-точно казано подаянието като начин за решаване на съществуващи проблеми в обществото.

И преди съм обяснявал, че това е основна разлика между хората, които се смятат за леви и десни. Но това няма значение в случая.

Фактът, който г-н Борисов и другите шесторки около него пропускат в случая е, че „Великолепната шесторка” е комерсиално предаване на комерсиална телевизия. И макар дарените от правителството (тоест от нас) пари да са от ДДС, всъщност не се знае колко точно е спечелила БиТиВи от това предаване.

И ако ние сме длъжни да върнем събрания данък към предаването, заради това, че то се занимава с общественополезна кауза, то телевизията тогава е длъжна да дари цялата си печалба.

Актуализация: Нервната акула ми насочи вниманието към този материал в сайта Аргументи-БГ, за което ѝ благодаря. Наистина, ако събраната сума за дечицата е над 1 млн. лв. както твърдят продуцентите, как така ДДС е само 160 хил. лв.?

Коментари

7 thoughts on “Танцът на шестаците

 1. Аз вярвам в благотворителността, но държавната благотворителност е извращение от планетарен мащаб. Ако държавата искаше да ги даде тези пари – да ги даде директно, не през частни институции и без да прави реклама на тоя и оня за наша сметка.
  А Бойко кога ще спре да раздава по сто бона тук и сто бона там. Верно жална ни майка …

 2. „Не вярвам в благотворителността или по-точно казано подаянието като начин за решаване на съществуващи проблеми в обществото.“

  Дали вярвате или не няма никакво значение. Важното е, че на благотворителност се радват доста програми и проекти. Ако това човек да отдели от своето, за да помогне на кауза или група от хора е подаяние (така презрително наречено) то интересно ми какво е когато държавата отнема чрез сила от някого да даде другиму като обира овациите на хора като автора … ?!?!

 3. Няма такъв филм „държавата отнема насилствено“. Държавата е договор между всички нас да даваме и получаваме.

  Ако не ви харесва можете да отидете в Сомалия където няма държава, която да ви отнема насилствено. Но някак си съм скептично настроен, че там хората живеят по-добре.

  А благотворителността наричам „подаяние“, защото няма как иначе да нарека формата, при която безумно забогатяли хора (някои с неособено честни средства) подхвърлят трохи на тези, които нямат нищо.

  Андрю Карнеги си имал специално отряди от биячи, които се грижели работниците в стоманените му заводи да не стачкуват (като ги биели буквално до смърт), но иначе е дал много за благотворителност…

 4. е сега- ясно е че 20 век (не че знам кога е работил въпросният Карнеги) не е било приятно време.

  Освен това изборът на държава не е съвсем свободен. И да беше – най-голямата грешка която правят неолиберални гадове като мен е да си мислят, че човек избира местоживеене само по икономически причини.

  Но днес не се дават трохи – виж Гейтс, Бъфет и Цукерберг. Не че последния ми е с нещо симпатичен ама дава пари човека.

  Както Радан отбеляза разбира се нищо от това не значи че държават трябва да вдигне ръце от задачите си

 5. Илия – ДДС-то на 1 милион лева си е точно 167 хиляди лева. Върни се малко към математиката от 5-6ти клас.

  Иначе напълво правилно си отбелязал разликата между „благотворителност“ и това което всъщност трябва да се прави. Аз ще го кажа по друг начин – благотворителността е „изчистване на гузна съвест“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...