The Fourth Kind


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Официален плакат: impawards.com

Бих искал да започна с предупреждение, че хората, които все още не са гледали филма и смятат да го правят, е по-добре да оставят четенето на това ревю за след това. Предупредени сте!

На непредубедения ум „Четвъртият вид“ сигурно ще се стори много впечатляващ филм. Всички обичаме страшните истории за извънземни и отвличания (лично аз бях луд по сериала „Досиетата Х“ и за нищо на света не пропусках епизод, когато филмът се излъчваше по българската телевизия). Комбинацията с ‘based on actual events’ – тоест „по истинска история“ ни кара истински да настръхнем и да се оглеждаме на път за вкъщи от киното.

От Cloverfield насам продуцентите и режисьорите откачиха по това да залагат малки клопки във филмите, комбинирани със ‘следи’ в реалния живот, сякаш филмите са истина. И трябва да признаем, че тия похвати работят добре. Но все пак е хубаво или да оставиш зрителите си с ясното усещане, че това, което са гледали не е съвсем истинско… или когато им кажеш, че е истина – наистина да е такава.

„Четвъртият вид“ залага на втория вариант, но много проста проверка в Уикипедия ни разкрива, че целият сюжет е художествена измислица.

Истинските достойнства на филма се крият в това, че той наистина е страшен. И не по онзи гаден и извратен начин на Saw или подобен филм, който най-просто се описва като „Не знам откъде ще изскочи убиецът„, а по истинския вдървяващ страх от неизвестното.

Но за да изпитате това е задължително да не знаете, че целият сюжет е скалъпен и препоръчително да гледате филма на кино.

Интересен факт: Добре, че имам навика да чета ревюта в сайта на Роджър Ебърт – оказва се, че макар действието във филма да се развива в Номе (или Ноум), Аляска, всъщност по-голямата му част е снимана в… България. Супер. 🙂

Коментари

6 thoughts on “The Fourth Kind

  1. Ще трябва да те коригирам 🙂

    От „Blair Witch Project“ насам продуцентите и режисьорите… 🙂

    Иначе – да, яко е – Юлиян Вергов – съпруг на героинята 😉 Значи смятай колко попюлър е пича, за да го ползват като фейс на някой вече мъртъв, DAMN :)))))))))))

  2. Ще трябва да коригирам и двамата – от „Cannibal Holocaust“ насам е въпросният похват, а в края на 90-те модата се прероди чрез „Проклятието Блеър“. Днес се използва по-масово обаче; препоръчвам „Дневникът на мъртвите“ на Джордж А. Ромеро и особено испанския „[REC]“.

  3. Момчета, няма значение! Важното е, че „Чудовищно“ (баси безумният превод!) се справи най-добре със задачата от всички досега. (Любимият елемент ми бяха фалшивите профили в MySpace на героите от филма).

    А иначе… ТОВА ВЕРНО БЕШЕ ЮЛИЯН ВЕРГОВ БЕ?! 😀

  4. ДОРИ И ФИЛМЪТ ДА НЕ Е ПО НАИСТИНА ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ ИНФОРМАЦИЯ ВЪВ УИКИ ПЕДИЯ МОЖЕ ДА ДОБАВИ АБСОЛЮТНО ВСЕКИ КАКТО ЗА ТКА И ПРОТИВ ФИЛМа. А това че не е правен В Ноум – Аляскам а е сниман във България със някой др наш артист или какт ои да е значи че случайно може би режисьорът или на който е идеятга по някаква си причиня няма достатъчно пари за място доближено до оригинала по историята

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...