Виновен до доказване на противното


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

По „Дневник“:

Преподавателят Петкан Илиев е бил уволнен от ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Борислав Борисов.

Аз като ректор считам, че е недопустимо той да провежда и участва повече в изпитната сесия и въобще в учебния процес и обучението на студенти в УНСС„, е посочил Борисов. Той е готов да преразгледа позицията си, ако съдът оправдае Петкан Илиев.

Не че се съмнявам особено много във вината на г-н Петкан Илиев. Но се надявах, че в територията, наречена България, все още властват някакви правила и закони. Че вината се установява от съда и че всеки е невинен, докато съд не го намери за виновен.

Явно тези предпоставки обаче не важат за проф. Борисов и неговия екип. Няколко седмици след като проверка, назначена от ректора на УНСС, откри, че в университета няма корупция (нали всички знаете как няма…), един преподавател е уволнен ей така. Проф. Борисов не може да допусне той да участва в изпитната сесия. Ами тогава може да го отстрани например – до изясняване на виновността.

Разбира се отстраняването не е толкова ефективен ПъРъ механизъм като звучното пляскане на уволнения.

Да, може би всички очакваме скалпа, на хванатия в корупция преподавател. Но замисляме ли се, че утре по същия начин може да пострада някой от нас, от нашето семейство, близък приятел или колега. И то без да се е провинил, просто заради конфликт с началника си (например).

В съвсем кратък текст засегнахме две огромни и силно болезнени теми за обществото ни – образованието и закрилата на трудовите права. За съжаление не виждаме нито една политическа сила, способна да предложи стойностни и работещи решения по тях.

Коментари

2 thoughts on “Виновен до доказване на противното

  1. Има едно просто обяснение за действието на ректора – той е имал предварително (достатъчно) информация за действията на преподавателя. Тук, разбира се, възниква въпросът – защо досега не е дал публичност на тази информация.

  2. Според мен този човек не е трябвало да бъде уволняван; той изобщо даже не е за нищо виновен: просто творчески е прилагал социалистическите теории за справедливо преразпределяне на богатствата на студентите с оглед обществения интерес на преподавателите! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...