Защо да гласувам?


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/customer/www/iliamarkov.eu/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Защо е важно да се гласува
Снимка: cc DVIDSHUB @ Flicr

Ако си тотално разочарован/a и изгубил/a доверие в политическата система, ето ти една конкретна и ясна причина защо си струва да се разходиш до секцията на 5 октомври.

През малки победи към голям успех

В психологията, лидерството, управлението като науки, терминът ”малки победи” означава постигането на сигурен успех в област/цел, която е от средно или дори сравнително дребно значение. Няма да ви занимавам с официалните проучвания, които показват позитивното влияние на малките победи над мотивацията, (бойния) дух, увереността и т.н.

Политиката е дългосрочна игра на малки победи. Независимо дали ви харесва или не, това е факт. Погледнете което и да е значимо събитие от световната история и ще видите, че почти винаги то е началото на дълъг и мъчителен процес, водещ към позитивна (и често с променлив успех) промяна.

Защо са ни нужни малки победи?

Развитието на България след ’89 година е история на загуби за гражданското общество. През последните 25 години едни лоши хора (можем да ги наричаме “Олигархия”, “Задкулисие”, “Кукловодите” или както искате) извършиха де факто преврат и установиха привидна (или фалшива) демокрация, в която глобалните решения се взимат от и в интерес на една малка прослойка от същите тези хора.

Но това едва ли има нужда да ти го казвам…

Важното тук е, че очевидно се нуждаем от още малки победи, защото те са пътят, по който ще си вземем държавата обратно от същата тази Олигархия, която ни задушава и ни пречи да успяваме.

Началото беше поставено преди повече от година – оттеглянето на Пеевски беше малка победа, оставката на кабинета Орешарски (макар и закъсняла) също. Най-голямата от тези „малки“ победи е това, че в продължение на месеци се срещахме по площадите, говорехме помежду си и узрявахме за идеята, че всъщност войната не е безвъзвратно изгубена.

Малките победи не само подобряват увереността ни като граждани, но и нанасят поражения на духа на съперника. Замислете се само колко от т.нар. “независими интелектуалци” се разкриха в същността си на пригласящи и прислужващи на т.нар. “Задкулисие” и се дискредитираха в очите и на най-ревностните си привърженици.

Следващата победа е в твоите ръце

И все пак нека се върнем на основния въпрос. Защо е важно да гласуваме.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че една партия, която символизира всичко уродливо в българската политика е на ръба на това да участва в 43 Народно събрание. Да, става въпрос за България без цензура.

Ползването на (доскоро) видимо безкраен медиен и финансов ресурс, неясните и нечисти договорки и коалиционни споразумения със странни и по-странни политически формации и силни мъже (Ковачки) с цел осигуряване на колкото се може повече контролиран вот — не мога да си представя по-завършен модел на гротескното в българската политика.

За съжаление всичко хубаво си има своя край и това важи и за непресъхващия извор, от който формацията на Николай Бареков черпеше ”вдъхновението” си. Това, в комбинация с все по-голямата посредственост и откровена простотия, в която затъват представителите на партията, е и причината статистическата грешка да е надвиснала като Дамоклев меч над ББЦ.

И тук идваш ти.

На 5 октомври имаме още една лесна възможност да спечелим малка победа срещу ”Лошите”. И всичко, което трябва да направим, е да отидем да гласуваме. Това е. Дори няма значение за кого.

ББЦ достигна зенита си на Европейските избори. 240-те хил. гласа натрупани по формулата ”купени гласове + контролиран вот (прелят, главно от секции, традиционно силни за ДПС) + хора, заблудени от постоянната какофония от телевизия и жълти вестници” е максимумът, който партията може да постигне. (За сравнение към момента проучването на “Алфа рисърч” отрежда на ББЦ около 4.4% при около 3.5млн. избирателна активност => около 150 хил. гласа.)

Всеки допълнителен глас, независимо срещу кого е даден, стига да е по съвест, е удар срещу тази система и обезсмисля милионите, наляти в това (и други) политическо Квазимодо. А 3.5млн. избиратели е само малко над половината, които имат право да гласуват…

Провалът на Бареков и ББЦ ще е звучен шамар срещу агентите на подмяната. И ще е само поредната стъпка по дългия път да изтръгнем България от блатото, в което ни държи Мафията.

Завършвам с прекрасното клипче на кампанията „Прецакай #КОЙ“. Можете да научите повече за нея на официалната й страница:

Независимо дали съм ви убедил или не в ползата от гласуването, ще се радвам да споделите мнението си в коментарите. Несъгласието и критиката са винаги добре дошли, обидите и простотията ще бъдат трити своевременно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...